Bančev prijedlog o dobrobiti životinja podijelio zastupnike

Zakon o dobrobiti životinja, što ga je predložio LSov zastupnik Ivo Banac izazvao je danas u Hrvatskom saboru posve različite reakcije dok dio zastupnika u njemu vidi civilizacijski iskorak, drugi tvrde da je neprovediv, nerealan, odnosno da je pisan za velike gradove i vegetarijance.

Banac predlaže da se izrijekom zabrani uzgoj, uvoz ili izvoz životinja radi proizvodnje kože ili krzna, traži zabranu klanja životinja u domaćinstvu, osim peradi i kunića uzgojenih za ishranu, kao i zabranu lova na divljač, puštanje u divljinu životinja uzgojenih uz pomoć čovjeka, korištenje životinja u cirkusima.

Zauzima se da se zabrani skraćivati zube i repove svinjama, kljunove peradi u intenzivnom uzgoju, te upozorava da se mačke doslovno sakate amputacijom pandži.

Neprovedivim, Bančev prijedlog, primjerice, drže HDZ i IDS.

Damir Kajin osvrnuo se na prijedlog da se zabrani trovanje glodavaca izrazivši bojazan da bi se netko mogao sjetiti i zabraniti gledanje crtića o popularnim miševima Tomu i Jerryu.

Pita se i hoće li Hrvatska uskoro dobiti još jednog pravobranitelja - onog za životinje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS-ovce plaši Bančeva ideja da se zabrani lov, ali i kolinje, pa se pitaju hoće li se uskoro u selima moći dimiti kotlovi, a ljudi družiti uz kolinje.

Iako mu nije dao formalnu podršku Slaven Letica (Klub HSP-a) izrekao je niz pohvala Bančevu prijedlogu, primjetivši da je pisan kao da ga je pisao "kralj životinja".

Ako Banac može predložiti ovakav zakon onda sigurno nije loš čovjek, ustvrdio je Letica.

Sabor je raspravio i HSP-ov prijedlog da se izmijeni zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju novcem i vrijednostima.

(Hina) xum/xbn yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara