BANJA LUKA: PAPA PROGLASIO BLAŽENIM IVANA MERZA

Pred 50 tisuća hodočasnika Papa Ivan Pavao II. danas je svečanom euharistijskom slavlju u Banja Luci proglasio blaženim slugu Božjega, katoličkog laika iz hrvatskog naroda Ivana Merza. L

Ovo je drugi posjet Svetoga Oca Bosni i Hercegovini, a prvi je održan u travnju 1997. godine u Sarajevu. Današnji posjet održan je pod motom: "Blaženi čista srca!" Drugi Papin dolazak u BiH praćen je uz velike mjere osiguranja, također uz veliki medijski interes.

Na početku svečanog euharistijskog slavlja na prostoru franjevačkog samostana PetriĆevac Svetog Oca pozdravio je banjalučki biskup Franjo Komarica. On je kazao kako je na ovom tlu Katolička crkva nazočna od prvih stoljeća kršćanstva. Komarica je podsjetio kako je u zadnjih 60 godina ova Biskupija imala najveći broj žrtava među svojim svećenicima, redovnicima i vjernicima, svjetovnjacima od svih biskupija u hrvatskom narodu.

Katolička se crkva u široj banjalučkoj regiji voljom ovozemaljskih moćnika sada nalazi pred potpunim istrebljenjem. Deseci tisuća katolika s područja banjalučke biskupije i vrhbosanske biskupije čekaju povratak na svoja ognjišta, a u banjalučku biskupiju uspjelo se vratiti oko tri posto izbjeglih i prognanih vjernika, rekao je biskup Komarica.

"Svojim podrijetlom, svojom uljudbom i vjerom pripadamo zajedničkoj europskoj kući, te zbog toga želimo i u stanju smo pridonijeti njezinom duhovnom napretku i razvoju. Ali smo istodobno razočarani i žalosni što ta ista Europa još uvijek u nama ne prepoznaje ljude i narode ravnopravne ostalim svojim žiteljima", istaknuo je Komarica. Posebno je zahvalio Svetom Ocu za uzdignuće na čast oltara Ivana Merza nakon čega je uslijedio svečani čin beatifikacije.

"Ljubljeni sinovi i kćeri ove Crkve hodočasnice u Bosni i Hercegovini, dolazim vam raširenih ruku kako bih vas zagrlio i priopćio vam da zauzimate posebno mjesto u Papinu srcu. Papa neprestano u molitvi prikazuje Gospodinu patnju koja još uvijek otežava vaš hod naprijed, te se s vama zajedno nada i čeka bolje dane. Iz ovoga grada koji je tijekom povijesti obilježen tolikom patnjom i tolikom krvlju molim Svemogućega Gospodina da bude milosrdan za krivnje počinjene protiv čovjeka, njegova dostojanstva i njegove slobode, pa i sa strane nekih sinova Katoličke crkve. Neka On u svima pobudi želju za uzajamnim oprostom. Jedino u ozračju istinske pomirbe spomen na tolike nevine žrtve i njihove patnje neće biti uzaludan i poticat će nas graditi nove odnose bratstva i razumijevanja", istaknuo je u propovijedi Sveti Otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o Ivanu Merzu, novom blaženiku kazao je kako je postigao mnoge ljudske uspjehe. To nije razlog zbog kojega je njegovo ime danas unijeto u popis blaženih. Ono zbog čega je danas pribrojen Zboru blaženika jest njegov uspjeh pred Bogom, poručio je Sveti Otac. Dodao je, kako je Merz cijeloga života čeznuo da nikada ne zaboravi Boga i da stalno bude s njim sjedinjen.

"Vaša domovina i vaša crkva draga mladeži doživjele su teške trenutke i sada valja raditi kako bi se život ponovno u potpunosti pokrenuo na svim područjima. Obraćam se zato svima vama te vas pozivam da se ne povlačite nazad, da ne popuštate pred napašću malodušnosti nego da povećate pothvate kako bi BiH ponovno postala zemlja pomirbe, susreta i mira", naglasio je Sveti Otac.

Na kraju propovjedi je kazao kako budućnost ovih krajeva ovisi o njegovim žiteljima, poručivši da drugdje ne traže udobniji život, da ne bježe od vlastite odgovornosti čekajući kako bi netko drugi riješio njihove teškoće nego zlo odlučno prijete snagom dobra, rekao je u propovjedi Sveti Otac.

Svečano euharistijsko slavlje proteklo je dostojanstveno u molitvi i pjesmi. Na oltaru na kojem je služeno euharistijsko slavlje postavljena je velika oltarna slika s likom Ivana Merza. Tokom svečane euharistije Papa je blagoslovio i kamene temeljce za veliki broj crkava i samostana u Bosni i Hercegovini.

Papa se sa Petrićevca uputio ka Biskupskom dvoru, gdje će nakon objeda i odmora primiti predsjednike BiH entiteta i predstavnike Međureligijskog vijeća BiH.

(Hina) ta sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara