BANJA LUKA: PEJKOVIĆ PROMOVIRAO KAMPANJU ZA POVRATAK U RH

Na konferenciji za novinare koja je u organizaciji UNHCRa u četvrtak održana u Banja Luci, pomoćnik ministra za more, turizam, transport i razvoj u hrvatskoj Vladi Lovre Pejković promovirao je početak kampanje u provedbi zakona o stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskog prava u Hrvatskoj.

Pejković je kazao da pravo na stambeno zbrinjavanje temeljem ovog zakona imaju sve osobe koje su tijekom rata ostale bez imovine, a nalaze se u Hrvatskoj ili nekoj od zemalja bivše Jugoslavije.

Zakon koji je u Banja Luci predstavljen novinarima obuhvaća dvije skupine građana - one koji su živjeli ili žive na područjima od posebne državne skrbi i osobe koje su živjele u društvenim stanovima.

Osobe iz prve skupine mogu temeljem zahtjeva dobiti u najam stan ili kuću u državnom vlasništvu, pod uvjetom da su nekada živjeli na području od posebne državne skrbi, kazao je Pejković. On je precizirao da osoba koja se želi vratiti u Hrvatsku, osim za iznajmljivanje imovine može podnijeti i zahtjev za dodjelu građevnog materijala namijenjenog obnovi odnosno izgradnji stambenog objekta na vlastitom zemljištu. Ukoliko osoba ne posjeduje zemljište, uz zahtjev za građevni materijal može podnijeti i zahtjev za dodjelu građevinskog zemljišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje su bile nositelji stanarskoga prava također mogu podnijeti zahtjev za stambeno zbrinjavanje putem najma stanova u državnoj imovini ili kupovinom stana temeljem zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje traje do konca ove godine, a osobe koje žive izvan RH zahtjeve podnose uredima Visokog komesarijata za izbjeglice UNHCR-a odnosno hrvatskim diplomatsko konzularnim predstavništvima, rekao je Pejković.

(Hina) xspod ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara