Banja Luka: Prosvjedni skup za očuvanje RS

U ORGANIZACIJI Stožera za zaštitu ustavnog položaja Republike Srpske (RS), oko deset tisuća ljudi prosvjedovalo je u utorak u središtu Banje Luke radi očuvanja srpskog entiteta u BiH a vlastima RS i predstavnicima međunarodne zajednice prosvjednici su poručili da "nema više ustupaka i prenošenja nadležnosti RS na državu Bosnu i Hercegovinu".

Skup je sazvan u povodu aktualnih pregovora predstavnika parlamentarnih stranaka o preustroju policijskih snaga u BiH kojim bi se poništile granice između dva entiteta, ukinuli entitetski MUP-ovi, a njihove nadležnosti prenijele na državnu razinu BiH.

"RS je uređeniji dio BiH i ona nije zapreka za ulazak u euroatlantske integracije i EU", kazao je na skupu predsjednik Saveza logoraša RS Slavko Jovičić. On je također rekao da RS želi u Europu ali da joj "Europa ne treba ako joj je cilj nestanak RS".

Stožer za zaštitu ustavnog poretka RS okuplja 11 nevladinih udruga među kojima su udruge ratnih veterana, invalida, obitelji poginulih, bivših logoraša, izbjeglica i umirovljenika.

"Srbijo pomozi!", "Izdvojimo Republiku Srpsku iz BiH!", pisalo je uz ostalo na transparentima koje su uz srpske trobojnice nosili prosvjednici.

Nazočni su bili i pojedinci sa crnim šajkačama i četničkim kokardama. Dvadesetak dječaka od 12 do 14 godinama izvikivali su parolu "Turci van!".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara