Barbir: Nije točno da je svaka deseta trudnica u Zadru narkomanka

TVRDNJA da je svaka deseta zadarska trudnica u dobi do 27 godina narkomanka nije točna, već predstavlja "čisto špekuliranje" s rezultatima testiranja koje je provedeno tijekom veljače i ožujka u zadarskoj Općoj bolnici, izjavio je danas predstojnik Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Ante Barbir.

"Slobodna Dalmacija" objavila je ovih dana da je testiranje provedeno kod 55 zadarskih trudnica do 27 godina starosti pokazalo da je njih pet pozitivno na teške droge.

"Podaci su svakako zabrinjavajući, ali se na temelju takve anonimne ankete ne može izvlačiti zaključak da je čak deset posto zadarskih trudnica ovisno o teškim drogama", rekao je Barbir Hini.

Vlada zbog toga inzistira na provedbi programa praćenja i testiranja ovisnosti, kako bi se doznali pravi podaci, kaže Barbir.

Barbir je od svih hrvatskih bolnica zatražio da mu dostave podatke o broju tretiranih trudnica ovisnica u prošloj i ovoj godini, kao i o broju djece rođene s apstinencijskim sindromom.

Ravnateljica zadarskog Centra za prevenciju ovisnosti Belinda Vuksan kaže da je testiranje trudnica na droge, koje je financirao Grad Zadar, provedeno od 5. veljače do 12. ožujka u sklopu projekta "Odgovorno majčinstvo".

Rezultati ispitivanja provedenog na 96 trudnica do 27 godina starosti pokazali su da je njih šest ovisno o teškim drogama, a pritom nisu kao ovisnice registrirane u županijskom centru za prevenciju ovisnosti.

Testiranjem je također utvrđeno da su dvije trudnice uzimale amfetamine, a njih pet pušilo marihuanu, dok je jedna uzimala i teške i lake droge.

Vuksan dodaje kako su nalazi kod šest trudnica na granici, što znači da postoji sumnja u uzimanje neke od droga.

"Ne želimo stvarati paniku na temelju tih podataka, ali ćemo nastojati nastaviti testiranje", ističe Vuksan.

Dodala je kako su posljednjih mjeseci u Zadru rodile tri registrirane ovisnice, a svo troje djece imalo je apstinencijsku krizu.

Na području Zadra ima 1.055 registriranih ovisnika, no ove godine u prva tri mjeseca zabilježeno je svega 16 novih ovisnika, za razliku od istog razdoblja lani kada je mjesečno bilo 10-12 novih ovisnika, kaže Vuksan. Radi se uglavnom o mladima koji su ovisnici kraće vrijeme.

U Hrvatskoj nema sustavnog praćenja problema ovisnosti, pa Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) raspolaže jedino podatkom o 4.862 liječena ovisnika u prošloj godini, među kojima je svega 20 posto žena. Podatak o broju djece s apstinencijskim sindromom nije poznat.

HZJZ bi u novom sustavu praćenja podataka o kretanju ovisnosti trebao postati središtem u koje će se slijevati svi podaci o ovisnicima iz županijskih Zavoda za javno zdravstvo i Centara za suzbijanje ovisnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara