Barnier: Francuska cijeni rezultate i napore Vlade RH

FRANCUSKA cijeni sve rezultate i napore hrvatske Vlade u ispunjavanju kriterija te je potiče na daljnje aktivnosti, što je jamstvo uspjeha i ulaska u Europsku uniju, rekao je u četvrtak u Parizu francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier tijekom radnog sastanka s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom, priopćeno je iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.

Dva ministra razgovarala su o aktualnim događanjima uoči objavljivanja mišljenja Europske komisije o Republici Hrvatskoj, kao državi koja bi za dva mjeseca mogla dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju.

Današnji sastanak, kaže se dalje, potvrdio je vrlo prijateljske i partnerske odnose Hrvatske i Francuske, a Barnier je, kao bivši povjerenik Europske komisije, rekao da prepoznaje nastojanja Hrvatske i stoga joj daje punu potporu za članstvo u EU.

U priopćenju stoji kako je Barnier Žužulu rekao da Francuska u politici vlade RH prepoznaje širi regionalni i europski interes, pa Hrvatska može računati na francusku pomoć i podršku u razmatranju mišljenja Europske komisije i u donošenju odluke Europskog vijeća o davanju Hrvatskoj statusa kandidata u lipnju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je potvrđena spremnost za razvijanje partnerskih odnosa Hrvatske i Francuske na svim područjima - u gospodarstvu, borbi protiv međunarodnog terorizma i naporima međunarodne zajednice u stabiliziranju stanja na jugoistoku Europe, tvrdi se u priopćenju MVP.

Ministar Žužul uputio je francuskom kolegi poziv za službeni posjet Hrvatskoj, koji je prihvaćen.

Nakon sastanka u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova ministar Žužul je sa suradnicima imao razgovore u pariškoj Rothschild banci, a potom je u Senatu senator i predsjednik senatske skupine francusko-hrvatskog prijateljstva Alain Gerard priredio ručak u čast hrvatskog ministra, stoji u priopćenju.

Jednodnevni radni posjet Francuskoj ministar Žužul završit će predavanjem na pariškom Institutu za međunarodne odnose na temu "Integracija Hrvatske u Europsku uniju i njezin utjecaj na susjedne zemlje", nakon čega je predviđen povratak u Zagreb, navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara