Barr podigao kredit za Plivu

TVRTKA Barr Pharmaceuticals u srijedu je ugovorila kreditni aranžman sa sindikatom banaka predvođenih Bank of America u vrijednosti od 2,8 milijardi američkih dolara. Dio iznosa može biti korišten za preuzimanje Plive, a vjeruje se da će američka kompanija u posljednji trenutak povećati svoju ponudu od 755 po dionici za otprilike 200 milijuna dolara.

Od ukupnog iznosa od 2,8 milijardi američkih dolara, dvije milijarde dolara je kredit na pet godina, a 500 milijuna dolara kredit na godinu dana, a 300 milijuna dolara je petogodišnji revolving kredit kojeg kompanija može koristiti za različite potrebe, piše Business.hr. Barr namjerava ovim kreditnim aranžmanom refinancirati postojeći revolving kredit od 175 milijuna dolara.

Prema neslužbenim informacijama iz krugova bliskih Barru, kompanija bi u posljednji trenutak mogla povećati svoju raniju ponudu od 755 kuna (uključujući 12 kuna dividende) po dionici Plive za otprilike 200 milijuna dolara. Izgledno je da će iznos od 2,5 milijarde dolara Barr iskoristiti za preuzimanje Plive.

O novim ponudama za sada ne žele govoriti ni Actavis niti Barr, ali se spekulira da bi Barr mogao povećati svoju ponudu za više od osam posto, pa bi ona, uključujući dividendu, iznosila oko 820 kuna po dionici i bila veća od Actavisove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava Actavisa je u utorak od dioničara dobila dopuštenje da preuzimanje Plive financira novom emisijom dionica i dodatnim zaduživanjem od najviše 525 milijuna eura. 

Spekulira se da će i Actavis poboljšati svoju ponudu. S obzirom na iznos nove emisije dionica vrijedne 200 milijuna dolara, nije realno očekivati da će Actavis ponuditi više od 800 kuna po dionici.

Prema aktualnim ponudama Actavis nudi 735 kuna (zajedno s 12 kuna dividende), dok Barr nudi 755 kuna (zajedno s 12 kuna dividende) po dionici. Actavis već raspolaže s 20,233 posto Plivinih dionica.

Plivina dionica nastavlja rasti. Danas je na Zagrebačkoj burzi dosegla novu rekordnu razinu od 800 kuna po dionici.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara