Barrett: Smjer daljnjeg razvoja inovacija je osiguran

INTELOV glavni izvršni direktor (CEO) Craig Barrett izjavio je da je potražnja korisnika za naprednim tehnologijama – potaknuta inovacijama na području poluvodičkih tehnologija i Mooreovim zakonom – veća no ikad.

Globalno širenje Interneta, eksponencijalni rast podatkovnog prometa, kontinuirano prihvaćanje elektroničkog poslovanja, bežičnih komunikacija te prijelaz potrošačkih uređaja i sadržaja na digitalne tehnologije nastavlja se,  unatoč recesiji koja je u protekle dvije godine zahvatila hi-tech industriju.

Barrett je održao uvodni govor za 4.000 developera, inženjera i ostalih tehničkih eksperata koji su posjetili ovogodišnju Intel Developer Forum konferenciju.

Barrett je obznanio Intelove planove o investiranju 2 milijarde USD namijenjenih unapređenju postojećih proizvodnih kapaciteta u Chandleru (Arizona), čime će ovaj proizvodni kompleks postati peta Intelova tvornica u svijetu za proizvodnju 300 mm silicijskih pločica (wafer).

Nova tvornica koristit će 65-nanometarsku proizvodnu tehnologiju, a početak njenog rada očekuje se krajem 2005. godine, kada će biti dovršena.

Napredna tehnologija proizvodnje silicija ove tvornice omogućit će daljnji razvoj poluvodičke tehnologije po Mooreovom zakonu. Na taj način, korporacija Intel razvijat će proizvode  koji objedinjuju telekomunikacijske i računalne funkcije, što će, pak, korisnicima donijeti nove, izvanredne vrijednosti.

"Globalna potražnja korisnika, poduzeća, vladinih i ostalih organizacija za naprednim tehnologijama ne pokazuje znakove usporavanja", kazao je Barrett.

"U posljednje dvije godine postalo je jasnije no ikad da se nastavlja daljnji razvoj inovacija i tehnologije, unatoč slaboj ekonomiji. Poduzeća i vladine ustanove – kako u razvijenim tržištima tako i u tržištima u razvoju – vide tehnološku infrastrukturu kao kritičnu komponentu konkurentnosti, osobito kroz dulji vremenski period."

Intel će ove godine tržištu predstaviti niz novih proizvoda kao primjer kako investiranje u inovacije i napredne tehnologije može bolje ispuniti zahtjeve korisnika i donijeti nove mogućnosti.

Kao jedan od primjera Barrett navodi nedavno predstavljanje Intelovog "bežičnog Interneta na čipu" namijenjenog industriji mobilnih telefona koji objedinjuje malu potrošnju, visoko učinkovite računalne mogućnosti i komunikacijske funkcije.

Također, Intel najavljuje lansiranje Intel® Centrino(tm) mobilne tehnologije za novu generaciju PC računala.

Centrino(tm) tehnologija će promijeniti mjesta i načine na koje ljudi koriste računala, donoseći mobilnom računalstvu novu razinu slobode jer će korisnici uživati u svim prednostima bežičnih tehnologija.

"Ovi proizvodi, kao i ostali koje ćemo predstaviti tijekom godine, rezultat su Intelove posvećenosti inovacijama i investiranja u visoku tehnologiju, istraživanje i razvoj, proizvodne kapacitete te digitalno računalstvo i komunikacijske arhitekture", kazao je Barrett.

"Sve nabrojano bit će podsjetnik vrijednosti tehnologija usmjerenih zadovoljavanju tržišnih potreba i donošenju novih vrijednosti za korisnike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Intelova snaga ove godine proizlazit će iz pozicije tehnološkog lidera, što korporaciji omogućuje povećanje mogućnosti postojećih proizvoda uz brzi prijelaz na 90-nanometarsku tehnologiju za sljedeću generaciju Prescott i Dothan mikroprocesora namijenjenih stolnim i mobilnim računalima.

Nova tehnologija proizvodnje omogućuje spomenutim procesorima manju površinu, brže izvođenje operacija i – u slučaju Dothan procesora – manju potrošnju električne energije, te ostale mogućnosti neophodne za bežično računalstvo.

Intelova 90-nanometarska tehnologija poslužit će kao temelj na kojem će korporacija u budućnosti graditi strateške komunikacijske komponente.

"Važnost Mooreova zakona – koji donosi obećanje manjih i snažnijih proizvoda, uz niže troškove proizvodnje – ostaje žarište kontinuiranih investicija onih igrača IT industrije koji žele ostati konkurentni", kazao je Barrett.

"Za Intel, smjer razvoja je jasan. Osnovne vrijednosti što ih donose inovacije i integracija na području obrade silicija neupitne su za generacije koje dolaze jer inovacije služe kao temelj na kojem se grade izvanredni novi proizvodi iz kojih proizlaze mnoge pogodnosti za korisnike".

Barrett je u uvodnom govoru najavio i projekt koji poboljšava postojeće tehnologije i utire razvoj novim tržištima, što će korporaciji omogućiti da ostane korak ispred konkurencije na ključnim tehnološkim područjima i tržišnim segmentima čiji razvoj potiču sami korisnici.

Nova razina inovacija postavlja i nove izazove pred poduzeća koja se bave razvojem hardvera i softvera. Neki od tih izazova uključuju rješenja na polju sigurnosti, razvoj softvera koji se može nesmetano pokrenuti na široj lepezi uređaja te razvoj proizvoda koji će biti lakši za korištenje.

"Uz daljnje inovacije i zajedničke napore na rješavanju budućih izazova, naša industrija ima neograničene prilike razvoja", izjavio je Barrett i dodao da "će uspjeh doći kroz pomicanje tehnoloških granica, što će donijeti nove pogodnosti, nove primjene i novu razinu vrijednosti za korisnike".

O IDF-U

Intel Developer Forum je najvažniji događaj u tehnološkoj industriji za poduzeća koja se bave razvojem hardvera i softvera. IDF se održava tijekom godine i okuplja ključne igrače IT industrije koji se okupljaju da bi raspravljali o najnovijim tehnologijama  i proizvodima za PC računala, servere, komunikacijsku opremu i ručne (handheld) klijente.

Za više informacija o IDF konferenciji i Intelovim tehnologijama posjetite stranice http://developer.intel.com

Intel je najveći svjetski proizvođač mikroprocesora i vodeći proizvođač računalnih, mrežnih i komunikacijskih proizvoda.

Dodatne informacije o Intelu dostupne su na stranicama  www.intel.com/pressroom

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara