Barril: Sumnjam da će itko uspjeti uhvatiti Gotovinu

BIVŠI francuski obavještajac Paul Barril, koji je Antu Gotovinu uhitio 1985. godine u Francuskoj, kaže kako odbjegli general ima moćne prijatelje i kako mnogima, među ostalima i CIA-i, zbog svega što zna, ne bi bilo u interesu da ga se uhvati.

Barril je deset godina bio na čelu specijalne postrojbe zadužene za sigurnost prdsjednika Francoisa Mitteranda i kaže kako su Ante Gotovina i Dominique Erulin, brat zapovjednika legionara, "najzanimljiviji pioniri i egzekutori francuske ekstremne desnice".

Za Globus je ispričao kako je Gotovina, uz vrlo dobre veze u francuskim tajnim službama, istodobno održavao dobre kontakte s desničarima.

1985. godine Gotovinu su Barrilove službe uhitile zbog šverca oružja. Dugo vremena im je bježao ali su ga uhvatili kada se kratko odvojio od svoje desne ruke Erulina. "Samo vam mogu reći da je sve izvedeno lako jer smo ga uhvatili nespremnog. Bio je iznenađen. Nikakva otpora nije bilo zato što nije očekivao da će biti uhićen. I tada je mislio da ima zaštitu" - ispričao je Barril za Globus.

Zbog toga je odsjedio neko vrijeme u zatvoru, ali kako su preko njega samo htjeli doći do Erulina, on im nije bio pretjerano interesantan.

Ipak, već 1981. su shvatili kako ima jake veze s francuskim obavještajcima. Gotovina je naime te godine onemogućio veliku policijsku akciju koju je naredio i odobrio francuski državni vrh, a koja je za cilj imala uhićenje militanata ekstremne desnice koji su navodno planirali napad na Mitteranda i izvršenje državnog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ante Gotovina danas je jednako toliko francuski državljanin koliko i hrvatski, njegovo francusko državljanstvo nije mu oduzeto i to vam također mnogo govori o tome koliko su jake njegove veze. Međutim, ne budite naivni, on ima još nekoliko putovnica" - rekao je, objasnivši kako su on i Erulin, zbog poslova oko prodaje oružja, bili blisko povezani s režimima Obale Bjelokosti, Libanona, Gvatemale, Kolumbije i Paragvaja.

Pretpostavlja da je Erulin, kada je Gotovinu 1992. posjetio u Hrvatskoj, došao dogovarati kupovinu oružja.

Iznimno jake kontakte, prema Barrilu, Gotovina ima u Švicarskoj gdje je bio do prije dvije godine i gdje je dao intervju koji je objavljen u Hrvatskoj.

Sumnja da će biti uhićen, a predat će se samo u slučaju da se ispune svi njegovi uvjeti. Dobro je zaštićen i ima lojalne ljude iza sebe koji ga čuvaju. "On ima prijatelje u Hrvatskoj, ali to su sve mali igrači u odnosu na ove u Francuskoj. Vjerujte mi, on danas više vjeruje svojim prijateljima iz Legije stranaca i ljudima koje je upoznao dok je bio u Francuskoj nego prijateljima koje je poslije stekao u Hrvatskoj" - dodao je.

"Ljudi koji ga štite ne žele da se preda jer bi mogao otkriti stvari koje ne bi bile poželjne za njih. Na primjer, ni CIA-i ne bi bilo svejedno što Gotovina ima reći o njihovu angažmanu. Tako svima odgovara situacija u kojoj se on skriva. Mislim da će on ostati dobro zaštićen" - zaključio je.

Na kraju je dodao kako je moguće da je francuska vlada, zbog njegovog francuskog državljanstva, angažirala superšpijuna generala Philippea Rondota da stupi u kontakt s Gotovinom. "Ante Gotovina mnogo zna. Nije on samo povezan s Francuskom, nego i s Amerikancima, odnosno s CIA-om. Njegovim uhićenjem ili predajom svašta bi moglo izbiti na vidjelo, i imati teške posljedice".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara