Barroso: EU će održati obećanje, Zagreb treba obaviti svoj dio posla

EUROPSKA unija će održati svoje obećanje, a na Hrvatskoj je da obavi svoj dio posla kako bi postala punopravnom članicom, izjavio je u srijedu u Strasbourgu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Moja poruka hrvatskom narodu jest da se mi držimo svoje riječi. Mi, s naše strane, možemo ohrabrivati Hrvatsku da postigne što je moguće veći napredak, a nadam se da će do njega i doći, a Europska komisija će ispuniti svoje obveze, ako Hrvatska obavi svoj dio posla", rekao je Barroso odgovarajući na upit što se može dogoditi ako Hrvatska bude spremna za članstvo a EU je ne bude mogla primiti zbog svojih unutarnjih ograničenja.

Upitan vjeruje li da Hrvatska može postati članicom EU-a 2009. godine, Barroso je rekao: "Ne bih želio biti neoprezan s datumima, Hrvatska je relativno vrlo razvijena zemlja, a mi smo svjesni odlučnosti hrvatskih vlasti da posao obave što prije. Međutim, tražim od svih da ne potcjenjuju poteškoće u preuzimanju acquis communatairea, poteškoće 35 poglavlja europskog pravnog poretka, da se ne potcjenjuju reforme potrebne za provedbu acquisa, tako da mi se taj cilj čini vrlo ambicioznim. U svakom slučaju, želim ohrabriti hrvatske vlasti i hrvatski narod da nastave što je moguće brže s procesom, ali u ovom trenutku ne mogu predvidjeti buduće korake", izjavio je Barroso u Strasbourgu uoči svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Barroso dolazi u srijedu poslije podne u Zagreb, prvu postaju njegove ovotjedne turneje tijekom koje će posjetiti SiCG, Kosovo, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. U njegovoj će pratnji biti i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn i glavni europski pregovarač Michael Leigh. Prvi dan posjeta Hrvatskoj predviđen je sastanak s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom i potpisivanje Sporazuma o decentralizaciji upravljanja pretpristupnom pomoći.

"Vjerujem da je budućnost ove regije u Europi. Mi smo ovdje da vas podržimo, a vi morate uložiti napore. Dolazim u regiju da ohrabrim sve države da se što je moguće više približe EU-u. Također je jako važno pokazati vezu između ekonomske i političke suradnje u regiji s integracijom u EU", rekao je Barroso.

Europska je unija uvijek podržavala i tražila od svih regija s kojima je surađivala da se integriraju unutar sebe, to nije ništa novo ni specifično za zapadni Balkan. "To također ima ekonomskog smisla, jer je nonsens imati mala razmrvljena tržišta, a sada u regiji ima 31 bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini, što je vrlo loše za poslovanje", rekao je Barosso, zamoljen da komentira inicijativu o stvaranju zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu.

Barroso će u okviru turneje po regiji nakon Zagreba posjetiti Beograd, Prištinu, Skopje, Tiranu i Sarajevo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara