Barroso: gospodarski rast i zapošljavanje u središtu pozornosti

Gospodarski rast i nova radna mjesta moraju biti u središtu pozornosti Europske unije u sljedećih pet godina, rekao je u srijedu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Najvažnija pitanja s kojima je Europa danas suočena su gospodarski rast i zapošljavanje", rekao je Barroso predstavljajući petogodišnji program Europske komsije zastupnicima Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Program Europske komisije pod nazivom "Europa 2010: partnerstvo za europsku obnovu" ima za cilj osiguranje "prosperiteta, solidarnosti i sigurnosti za sve Europljane".

Barroso se zauzeo da se na temelju Komisijina programa zajedno s ostalim institutucijama EU-a, Vijećem i Europskim parlamentom izradi "platforma za zajedničko djelovanje" za sljedeće petogodišnje razdoblje.

"Može se očekivati da će te tri institucije zaključiti sporazum o tim ciljevima prije kraja luksemburškog predsjedništva", rekao je Barroso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cilj Europske komisije jest vratititi Europu na put dugoročnog prosperiteta. "Danas je prvi prioritet ponovno uspostaviti dinamični rast i zapošljavanje sukladno Lisabonskoj strategiji", rekao je Barroso.

U programu se ističe potreba stvaranja povoljnog poslovnog okruženja. Naglasak se stavlja i na povećano izdvajanje za istraživanje i razvoj - Komisija želi da se u te svrhe izdvaja 3 posto bruto nacionalnog proizvoda.

Komisija traži jačanje solidarnosti između zemalja članica. U tu će se svrhu koristiti programi strukturalne pomoći kako bi se povećala konkurentnost i smanjile razlike između bogatih i siromašnih regija.

Govoreći o ulozi EU-a u svijetu, Barroso je istaknuo da bi Bruxelles trebao imati ključnu ulogu u postizanju mira na Bliskom istoku, da odnose sa Sjedinjenim Državama treba ojačati, a u sklopu politike dobrosusjedstva pojačati odnose s Rusijom i Ukrajinom.

(Hina) xsv ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara