BARROSO I EP PRIPREMAJU SE ZA PRESUDNE PREGOVORE

Budući predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ovog će se tjedna sastati s ključnim članovima Europskog parlamenta kako bi pokušao dobiti konačnu potvrdu svojeg tima, iako će mu zadatak biti iznimno težak zbog bijesa koji je na sebe navukao sporni talijanski kandidat za povjerenika za pravosuđe Rocco Buttiglione.

Barroso, koji trenutačno obilazi glavne gradove članica EU-a kako bi razgovarao s predsjednicima država i vlada, s vodstvom EP-a sastat će se 21. listopada u Bruxellesu.

"To će biti vrlo važan sastanak", izjavila je novinarima Barrosova glasnogovornica, dodavši kako je on uvjeren da će osigurati parlamentarnu potvrdu svoje Komisije na glasovanju 27. listopada.

No drugi nisu u to uvjereni. Odbor za građanske slobode EP-a odbio je Buttiglioneovo imenovanje, a članovi socijalističke skupine u parlamentu prošlog su tjedna upozorili da će pokušati oboriti cijelu komisiju ako Barroso bude inzistirao na davanju Buttiglioneu osjetljivog mjesta povjerenika za pravosuđe.

Protivnike konzervativnog talijanskog političara, već gnjevne zbog njegovog opisa homoseksualnosti kao grijeha i tvrdnje da je brak zamišljen kako bi štitio žene, dodatno je razjarila navodna Buttiglioneova osuda samohranih majki.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem prošlog tjedna talijanski su mediji izvijestili kako je Buttiglione, veliki rimokatolički vjernik i prijatelj Pape Ivana Pavla II, na konferenciji rekao kako su "djeca koja nemaju oca nego samo majku djeca majke koja nije osobito dobra".

On je poslije toga izdao oštro priopćenje u kojem je opovrgnuo ta izvješća i rekao kako je izjava izvučena iz konteksta, a za Corriere della Sera rekao je kako se izvrće sve što je rekao i kako vjeruje da je u tijeku "kampanja mržnje" protiv njega.

Europski parlament, međutim, Barrosu je ostavio samo jedan izbor - ili podleći pritiscima i Buttiglioneu dati drugi položaj u Komisiji ili se suočiti s mogućnošću da parlament na glasovanje uskrati povjerenje cjelokupnoj novoj Europskoj komisiji.

(Hina) xdam ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara