Barroso: pregovori SCG sa EU upitni ako ne bude uhićen Mladić

Ako haški optuženik Ratko Mladić uskoro ne bude uhićen, to će imati štetne posljedice na proces integracije Srbije i Crne Gore u Europsku uniju, poručili su u četvrtak vlastima u Beogradu Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije i europski povjerenik za proširenje EU Olli Rehn.

"Ako Ratko Mladić uskoro ne bude uhićen, pregovori sa SCG mogli bi biti prekinuti", izjavio je Olli Rehn nakon susreta s dužnosnicima u Beogradu u četvrtak.

"Ako SCG ubrzo ne dostigne punu suradnju s Haškim sudom, u bliskoj budućnosti to će imati negativne posljedice po pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji i po europsku budućnost SCG", kazao je on, precizirajući da se u suradnji s Haškim sudom od SCG očekuju "ne samo riječi, već i djela".

Krajem veljače, kazali su europski dužnosnici, oni će podnijeti svoj izvještaj u kojem će, nadaju se, potvrditi da SCG surađuje s tim sudom, s obzirom da s trenutnom razinom suradnje EU ne može biti zadovoljna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski čelnici u četvrtak su se u Beogradu sastali s predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, predsjednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem, te potpredsjednikom Vlade Srbije Miroljubom Labusom, kao i predsjednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem. Nakon toga se predsjednik Europske komisije Barroso, porukom o nužnosti suradnje s Haškim sudom, obratio zastupnicima Skupštine, na čiju su sjednicu pozvani najviši dužnosnici SCG i obje članice, članovi timova za pregovore s EU i predstavnici diplomatskog kora.

Na toj sjednici, zastupnici Srpske radikalne stranke haškog optuženika Vojislava Šešelja bili su odjeveni u bijele majice s likom čelnika svoje stranke.

(Hina) xttag ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara