Barroso: Sljedećih 6 mjeseci ključno za povratak na put rasta

Barroso: Sljedećih 6 mjeseci ključno za povratak na put rasta
PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u srijedu da će tijekom sljedećih šest mjeseci na kušnju biti stavljena sposobnost Europske unije da se vrati na put rasta, a ona će također morati osigurati financijska sredstva potrebna da ispuni svoje političke ciljeve.

"Ona mora biti bliža građanima i ponovno zadobiti njihovo povjerenje. Pozvana je da ojača svoju ulogu na međunarodnoj sceni i ponovno pokrene strateška partnerstva, poglavito sa Sjedinjenim Državama", rekao je Barroso na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

"Komisija će snažno poduprijeti napore luksemburškog predsjedništva na tom putu", dodao je.

Barroso je govoreći o razdoblju luksemburškog predsjedanja EU naglasio da je europski prosperitet u pitanju zbog izazova kao što su globalizacija i starenje stanovništva, te da se ta dva prioriteta moraju dodati onima iz Lisabonske strategije.

"Rezultat je prijetnja europskom prosperitetu: kako bi se suočili s tom prijetnjom, trebamo veći rast i više radnih mjesta", rekao je Baroso.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lisabonski prioriteti moraju se ponovno utvrditi. "Previše prioriteta znači da prioriteta nema. Rast i radna mjesta moraju biti naši prioriteti", naglasio je, dodajući da Europska komisija radi na izvješću koje će predstaviti njezina stajališta o srednjoročnoj reviziji Lisabonske strategije i predložiti buduće akcije.

U pripremi te revizije, jedan od najvažnijih elemenata je ulaganje u znanje jer samo "dobro obrazovani ljudi mogu osigurati visoku produktivnost", a kompanije ne mogu biti konkurentne bez dobro pripremljene radne snage.

Također je naglasio da treba postojati koherentnost između nacionalnih i europskih akcija.

Barroso je također rekao kako se slaže s odlukom luksemburškog predsjedništva da uloži velike napore kako bi se postigao sporazum o zajedničkom proračunu za razdoblje 2007.-2013. prije lipnja 2005. Luksemburg "ima pravo jer nedostatak dogovora na vrijeme doveo bi do velikih poteškoća u pripremi programa", naglasio je.

"Ne može se raditi više Europe s manje sredstava", kaže Barroso.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara