Barroso: Uvest ćemo kaznenu odgovornost za financijaše!

Barroso: Uvest ćemo kaznenu odgovornost za financijaše!

Foto: AFP

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio je uvođenje "individualne kaznene odgovornosti" za financijske prijestupnike.

"U četvrtak ću predložiti da se individualna kaznena odgovornost za financijaše napokon prizna u europskome pravu", objasnio je Barroso za francuski list Le Parisien.

Takav bi potez obvezao zemlje Europske unije na donošenje određenih ustavnih promjena. "Svjedoci smo izopačenoga ponašanja i poteza na tržištu, od kojih su neki izazvali današnju krizu. Regulirat ćemo takvu praksu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji se ogriješe o te zakone bit će kazneno progonjeni. To bi bio prvi takav zakon u EU", dodao je Barroso te pozvao političke vođe da, umjesto kritiziranja, podrže politiku EU-a dok se Bruxelles suočava s dužničkom krizom u eurozoni.

"Razumijem prosvjede, nezaposlenost mladih je postala nepodnošljiva"

Upitan za komentar globalnih prosvjeda građana nezadovoljnih kapitalizmom, koji su se jučer održali u 82 grada, Barroso je rekao da ih razumije. "Posebice zato što je nezaposlenost mladih postala nepodnošljiva. Više od petine mladih u Europi ne može pronaći posao, ali ogorčenje ne pomaže. Treba djelovati, ali shvatiti da je do toga došlo zbog toga što su države živjele preko svojih mogućnosti i tako naštetile svojoj međunarodnoj konkurentnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara