Bartulić zadovoljan poništenjem odluke zbog koje nije mogao javno istupati

PREDSJEDNIK splitske HVIDR-e i pukovnik HV-a Andrija Bartulić izrazio je zadovoljstvo što je Ustavni sud uzeo u obzir njegov prijedlog i danas poništio odluku (bivšeg) ministra obrane Joze Radoša kojom mu je Radoš kao djelatnoj vojnoj osobi zabranio davati izjave medijima.

"Presuda pokazuje da smo pravna država, ali i da branitelji poštuju pravnu državu jer sam se pravnim putem, poštujući sve državne institucije, izborio za svoja prava", rekao je Bartulić.

Po odluci ministra obrane kojom mi se zabranjivalo nastupanje u javnosti zato što sam pripadnik Hrvatske vojske, bila su mi povrijeđena ljudska prava, ustvrdio je.

Podsjetio je da je stegovni postupak protiv njega pokrenut zbog govora koji je u ime splitske HVIDR-e održao 29. travnja 2001. na prosvjednom skupu protiv smjene tadašnjeg glavnog urednika Slobodne Dalmacije Josipa Jovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bio sam ogorčen što mi je ministar obrane strogo zabranio da istupam u javnosti i kao predsjednik splitske HVIDR-e.

"Dok je svatko mogao blatiti HVIDR-u, ja nisam smio odgovoriti", rekao je izrazivši uvjerenost da će nakon današnje odluke Ustavnog suda situacija biti posve drukčija.

Znam da kao djelatna vojna osoba na temelju zakonskih odredaba moram štititi vojne i druge tajne, ali smatram da kao i svaki drugi čovjek imam pravo javno iznositi svoja stajališta, istaknuo je Bartulić, koji je djelatnik 4. gardijske brigade.

Po odluci ministra obrane iz 1991., Bartulić je stegovno odgovarao, ali nije dobio otkaz, kako je danas rečeno u Ustavnom sudu.

Ustavni sud poništio je danas odluku bivšeg ministra obrane Joze Radoša o strogoj zabrani istupa u medijima pripadnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga kao neustavnu zbog prekoračenja ovlasti i povrede zajamčene slobode javne riječi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara