Basescu prisegnuo, Nastase izabran za predsjednika parlamenta

DOSADAŠNJI rumunjski premijer Adrian Nastase izabran je u ponedjeljak za predsjednika zastupničkog doma rumunjskog parlamenta nakon burne sjednice koju su napustili zastupnici koalicije "Pravda i istina" (DA) novoizabranog predsjednika države Traiana Basescua.

Basescu je ranije u ponedjeljak položio svečanu prisegu, te time i formalno na mjestu rumunjskog predsjednika zamjenio Jona Iliescua.

Bivši pomorski kapetan Basescu, u drugom je krugu predsjedničkih izbora 12. prosinca pobijedio upravo Nastasea, čiji su socijaldemokrati na parlamentarnim izborima osvojili relativnu većinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastase je u parlamentu dobio 173 glasova od ukupno 332 zastupnika. Zastupnici centrističke DA napustili su dvoranu nedugo nakon početka glasovanja jer su ocijenili da nije osigurana tajnost glasovanja.

DA je tražio da svaki zastupnik može zaokružiti ime kandidata daleko od očiju kolega, što je odbacila Nastaseova Socijaldemokratska stranka (PSD).

Izbor predsjednika zastupničkog doma i senata - nakon parlamentarnih izbora 28. studenoga - događa se u vrijeme dok PSD i DA vode bespoštednu bitku za mobilizaciju što većeg broja zastupnika iz drugih stranaka kako bi sakupili većinu i formirali novu rumunjsku vladu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara