Batteli se ponovo žali na položaj Talijana

ZASTUPNIK talijanske manjine u slovenskom parlamentu Roberto Battelli ponovo je u subotu, nakon svoje nedavne ostavke na mjesto predsjednika parlamentarne komisije za manjinske zajednice, izrazio zabrinutost položajem Talijana u slovenskom primorju.

Battelli je u razgovoru za koparski list "Sobota" rekao da se institucionalni okvir za zaštitu manjina u Sloveniji ne poštuje u praksi, te da u općinama na obali postoji netolerancija prema Talijanima, prenijela je slovenska tiskovna agencija STA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takvo neraspoloženje postoji na ulici i među akademskim krugovima, na lokalnoj i državnoj razini, tvrdi Batteli. Stranke na nacionalizmu grade izbornu strategiju, a umjesto proklamirane zaštite manjina na djelu je njihovo brisanje, dodao je zastupnik talijanske manjine u parlamentu.

Batteli tvrdi da čak ni godinu dana nakon popisa stanovništva ne postoje službene reakcije na veliki pad broja Talijana i Madžara u Sloveniji te naglašava da situacija zahtijeva rješenja po kojima bi manjine dobile posebna ovlaštenja u okviru regionalizacije po modelima koji funkcioniraju u Italiji i Austriji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara