Bauk prije odlaska s funkcije srušio antićirilični Statut Grada Vukovara

Bauk prije odlaska s funkcije srušio antićirilični Statut Grada Vukovara

Foto: FAH

MINISTAR uprave u odlasku Arsen Bauk obustavio je u četvrtak primjenu dijela odredbi Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koja je na snagu stupila 1. siječnja i zatražio od Vlade da podnese zahtjev za ocjenom ustavnosti te odluke.

"Ministarstvo uprave donijelo je Odluku o obustavi pojedinih odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015. i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara od 17. kolovoza 2015., temeljem koje će predložiti Vladi Republike Hrvatske podnošenje zahtjeva za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom spornih odredaba tih statutarnih odluka", priopćilo je kratko na svojim stranicama Ministarstvo uprave.

Uz priopćenje je objavljen i tekst odluke kojom je, među ostalima, obustavljena odredba po kojoj Gradsko vijeće Vukovara svake godine u listopadu razmatra dosegnutu razinu snošljivosti među građanima Vukovara i donosi odluku o mogućnosti i potrebi proširivanja manjinskih prava.

Na temelju te odluke svake godine, a najkasnije svake druge dopunjuje statutarnu odluku kojom se srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru priznaju prethodno dogovorena nova prava.

U Odluci Ministarstva se podsjeća da je Ustavni sud od vukovarskog Gradskog vijeća tražio da do kolovoza 2015. izrijekom propiše individualna i kolektivna prava srpske manjine "u opsegu koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još živih posljedica velikosrpske agresije na taj grad".

Ocjena ustavnosti


Vijeće je u propisanom roku izmijenilo gradski statut i donijelo statutarnu odluku s odgodom primjene do 1. siječnja ove godine, a gradski su čelnici tumačili kako su time ispunili zahtjeve Ustavnog suda.

U Ministarstvu, međutim, smatraju kako je spornim odredbama odgođeno pravo na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru, koje Srbima u Vukovaru jamči Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, nakon što su rezultati popisa stanovništva iz 2011. pokazali kako čine više od trećine stanovništva u tom gradu.

Ministarstvo je zbog toga od Vlade zatražilo da pred Ustavnim sudom pokrene postupak ocjene ustavnosti sporne odluke, za što Vlada ima zakonski rok od 30 dana.

Ne zatraži li je Vlada, ocjenu ustavnosti nakon isteka tog roka moći će zatražiti Vijeće srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Odluku o obustavi dijela vukovarskog statuta Bauk je donio dan prije isteka svog ministarskog mandata, s obzirom da je za petak predviđeno potvrđivanje nove vlade u Saboru pa će se pitanjem ćirilice u Vukovaru ubuduće morati baviti nova ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Predstavnci srpske manjine: Odluka je očekivana, ali je trebal biti donešena ranije

Politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru su odluku ministra uprave na odlasku Arsena Bauka o obustavi primjene dijela odredbi vukovarskog Statuta ocijenili očekivanom, ali drže da je mogla biti donijeta ranije, a ne samo dan prije isteka mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sada je kockica prebačena na novu Vladu koja treba pokazati što i službeno misli o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Isto tako očekuje se i od Ustavnog suda ocjena ustavnosti, to jest pravorijek je li sporni gradski Statut usklađen s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Mi tvrdimo da nije i vjerujem da će se to i potvrditi“, kaže predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika  iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković mišljenja je kako se odlukom ministra na odlasku Bauka sve vraća na početak.

„Ponovno je na Gradskom vijeću da donesu Statut. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije. Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije, bez konzultacija s Ustavnim sudom, jer je sve jasno, ali očigledno je kako nisu imali snage za takvo što. Obraćanje Ustavnom sudu bio je samo politički manevar i kupovina vremena u predizborno vrijeme“, kazao je Milaković.

Ministar uprave u odlasku Arsen Bauk obustavio je u četvrtak primjenu dijela odredbi Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, koju je Gradsko vijeće donijelo u kolovozu 2015. a na snagu je stupila 1. siječnja, te je zatražio od Vlade da podnese zahtjev za ocjenom ustavnosti te odluke.

Penava: Morala je Vlada i na odlasku zapucati prema Vukovaru

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) ocijenio je kako je odluka ministra uprave na odlasku Arsena Bauka, kojom je zaustavljena primjena dijela odredaba Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta grada Vukovara i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara od 17. kolovoza 2015., na tragu cjelokupnoga dosadašnjeg odnosa Vlade na odlasku Zorana Milanovića prema Vukovaru i Vukovarcima.

"Dok zatvaraju vrata na odlasku, morali su još jednom zapucati po Vukovaru", ocijenio je Penava, ističući kako od nove Vlade očekuje da "prihvati ono što joj govori grad Vukovar". Dodao je kako je to očekivao i od Vlade Zorana Milanovića, ali uzalud.

Vladi na odlasku Zorana Milanovića zamjerio je loš odnos prema Vukovaru i Vukovarcima te je ocijenio da je mogla donijeti mnogo drugih odluka kojima bi olakšala život Vukovarcima.

"Mogli su donijeti odluku kojom bi teret poreza prebacili s grada Vukovara na Vladu, ili odluku o sufinanciranju špricanja komaraca, ali nisu. Donijeli su odluku kojom opet unose nemir u Vukovar", komentirao je Penava.

Bauk je zaustavio  primjenu dijela odredaba Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara, koja je na snagu stupila 1. siječnja, i zatražio je od Vlade da podnese zahtjev za ocjenu njezine ustavnosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić (HDZ)  je mišljenja da  je vijeće  postupilo ispravno i u skladu s naputcima i preporukama Ustavnog suda.

"Uvjeren sam da će Ustavni sud, ako zahtjev dođe do njega, donijeti pozitivnu odluku koja će ići u našu korist jer mislim da smo Statut uskladili s preporukama i naputcima Suda", rekao je  Gavrić, dodajući kako ga odluka ministra Bauka nije iznenadila koliko činjenica da ju je donio na samom odlasku.

"Znamo da smo odluku o usklađivanju gradskog Statuta donijeli još 17. kolovoza 2015., što znači da je bilo dosta vremena da ministar reagira, ali je on očito čekao rezultate parlamentarnih izbora i formiranje nove Vlade, svjesno kalukulirajući", ocijenio je Gavrić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara