BBC napravio niz dokumentaraca o holokaustu

Britanska televizija BBC napravila je niz dokumentarnih filmova kako bi na taj način odali počast žrtvama holokausta, piše u četvrtak izraelski list Jerusalem Post.

Jedan od tih dokumentaraca, pod nazivom "A Music Memorial Film", posvećen je glazbi, i bit će emitiran na BBC-u 22. siječnja, uoči 60. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz.

Glazba spada među najsnažnije pokretače sjećanja, i može imati, između ostaloga, vjersko ili nostalgično značenje.

Za zatočenike koncentracijskog logora Auschwitz, glazba je imala drukčije značenje. Za neke je značila egzistenciju i bila je integralni dio svakodnevnog života logoraša. U Auschwitzu je bilo nekoliko orkestara i glazbenih sastava: dok su zatočenici svakoga jutra odlazili na rad, pratili su iz zvukovi klasične ili popularne glazbe. Zatočenici-muzičari bili su 24 sata dnevno na raspolaganju nacistima i bili su prisiljeni zabavljati ih.

Za zatvorenike logora, kazao je književnik Primo Levi i sam jedan od logoraša Auschwitza, muzika je bila "perceptivan izraz ludila logora".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za druge logoraše, muzika je bila jedini način da prežive.

U BBC-evu filmu "Holokaust - A Music Memorial Film" pojavljuju se brojni glazbenici svjetskoga glasa koji izvode djela koja ili podsjećaju na strahote holokausta ili su izravno povezani sa životom i smrti u Auschwitzu ili u Drugom svjetskom ratu.(Hina) xnab ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara