BBC o BiH: Zemlja kojoj je rat prošlost, a politički raskoli budućnost

BBC o BiH: Zemlja kojoj je rat prošlost, a politički raskoli budućnost

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Index)

I PETNAEST godina nakon što je utihnulo oružje, strani suci i istražitelji pokušavaju osigurati mir na području Bosne i Hercegovine, piše BBC-jev dopisnik iz BiH. Prema pisanju BBC-ja, u prosincu prošle godine je produžen mandat Uredu visokog predstavnika, što je izazvalo veliko protivljenje u Republici Srpskoj. Premijer RS Milorad Dodik je rekao da suci i istražitelji "ugrožavaju suverenitet BiH". "Oni nemaju legitimiteta i u suprotnosti su s ustavom BiH", rekao je Dodik za BBC.

Dodik je najavio referendum kojim se želi očitovati o odluci Visokog predstavnika, ali i samom Daytonskom sporazumu, što je izazvalo najveće nesuglasice nakon rata. Prema BBC-jevu novinaru, Dodikova najava referenduma nije ništa drugo nego "put prema ostvarenju Dodikova krajnjeg cilja: nezavisnosti Republike Srpske, koji je on prije naglašavao, a potom je samo stišao svoju retoriku".

"Odcjepljenje nije naš primarni plan", tvrdi Dodik i dodaje da će se o odcjepljenju razmišljati ako se ne budu mogli pronaći "modusi za stvaranje funkcionalne države".

"BiH je virtualna, besmislena tvorevina"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvajanje Republike Srpske bi, smatra BBC-jev novinar, unijelo nemire i potaknulo Hrvate da i oni žele slobodu u zemlji u kojoj žive s Bošnjacima. "To bi potaknulo nove etničke sukobe u široj regiji", upozorava se u tekstu.

"Ja i dalje smatram da je BiH virtualna, besmislena tvorevina koja postoji samo zbog želje međunarodne zajednice", čvrst je Dodik u svojim stavovima i smatra da se međunarodna zajednica u BiH "predugo zadržala". "Ne odlaze iz BiH jer znaju da će odavde morati otići u Afganistan", rekao je Dodik.

Iz Ureda visokoga predstavnika su Dodikovu najavu referenduma nazvali provokacijom te naglasili da RS nema nadležnosti za provođenje takvoga referenduma. "Dodik je u RS stvorio jednostranački sustav i, od konstruktivnoga sugovornika, postalo je nemoguće s njim surađivati", rekli su iz Ureda.

Premda svi rat u BiH smatraju prošlošću, velika je većina pripravna na političke raskole koji toj zemlji prijete u budućnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara