Beba zbog liječničke pogreške ostala doživotni invalid

NEMAR u hrvatskim zdravstvenim ustanovama svako malo rezultira kakvom stravičnom pričom. Slučaj Klaićeve bolnice kulminirao je kada je Stručno vijeće Klinike za dječje bolesti ustvrdilo da se radilo o propustu njihovih liječnika. Naime, trogodišnji dječak M.D., koji je u Klaićevoj bolnici bio hospitaliziran na odjelu neuropedijatrije, bio je predugo vezan za krevet, a pojačani stručno - medicinski nadzor bio je nedostatan.

Tako glasi zaključak Stručnog vijeća, no postavlja se pitanje što od tog zaključka imaju bolesna djeca kojima je nanesena golema šteta? Stručnjaci upozoravaju da u Hrvatskoj ne postoje jasna pravila koja bi točno definirala u kojim slučajevima je opravdano djeci ograničavati kretanje u bolnici, odnosno, vezivati ih za krevet, piše Jutarnji list.

Mnogi roditelji tvrde kako se u bolnicama ne poštuju propisi prema kojima sa svojim djetetom mogu biti 24 sata na dan. Bolnice se pravdaju pretrpanim odjelima, a zabrinuti roditelji vode djecu kući na vlastitu odgovornost.

Slučaj dječaka iz Klaićeve, koji boluje od grčeva u aferbrilnom stanju, tek je jedan u nizu bolničkih incidenata koji proteklih dana pune novinske stupce. Najnoviji primjer dolazi iz Nove Gradiške.

Radi velikog propusta liječnika novogradiške bolnice sada dvomjesečna beba ostat će invalid do kraja života. Naime, rodilja Darija Čelikvić ke prije poroda 12 sati provela sama u rađaonici, iako su doktori znali da dijete oko glave ima omotanu pupčanu vrpcu. Tog dana rano ujutro Darija je dobila drip, no liječnik ju je odlučio poroditi tek oko 18 sati.

Mali Fransisko rođen je hitnim carskim rezom, a iz bolnice je otpušten kao potpuno zdravo dijete. Nakon što su roditelji uočili da im se dijete čudno ponaša i trese, odveli su ga natrag u bolnicu.

Liječnici su prešutili da beba ima krvarenje u mozgu, zbog čega će oboljeti od cerebralne paralize, piše 24sata.

Ravnatelj novogradiške bolnice Igor Ferenčina priznao je da se radi o stručnoj pogrešci njegovih liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara