Bebi iz Istočnog Timora izvadili tumor težak 3,3 kilograma

Bebi iz Istočnog Timora izvadili tumor težak 3,3 kilograma

ALEXU GONZAGI, 14-mjesečnom dječaku iz Istočnog Timora, liječnici iz Novog Zelanda su uklonili tumor težak 3,3 kilograma. Kako prenosi novozelandski The Dominion Post, liječnici su operaciju koja je dječaku spasila život obavili besplatno.

Dječak je s majkom Elisom Da Conceicao u Novi Zeland doputovao prije četiri dana. U nedjelju ga je u bolnici u Wellingtonu operirao deseteročlani tim stručnjaka. Dječak se nakon operacije dobro oporavlja. Zbog tumora je, prije zahvata, maleni dječak težio čak 11 kilograma. Liječnici vjeruju kako mu je život spašen i kako neće imati trajnih posljedica.

Alexov tumor su otkrili liječnici u Istočnom Timoru, tijekom redovnog liječničkog pregleda. Kirurg pedijatar, Brendon Bowkett, koji je vodio liječnički tim i koji je čak pet puta putovao u Istočni Timor kako bi operirao djecu, rekao je kako bi Alex umro da nije operiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija kojoj je dječak podvrgnut, bila je izuzetno zahtjevna, jer su liječnici morali paziti da ne izgubi puno krvi, a istovremeno su iz trbušne šupljine morali ukloniti ogroman tumor, koji je pritiskao sve unutarnje organe i onemogućavao funkciju urinarnog trakta.

"Ovo je prekrasna priča o velikodušnosti, dobroti, prekooceanskoj pomoći i međunarodnoj suradnji. On je sad najsretnije dijete na svijetu", rekao je Tony Fryer iz zaklade ROMAC (Rotary Oceania Medical Aid for Children programme), koja je i omogućila Alexu odlazak na operaciju u Novi Zeland.

I.M.
Foto: The Dominion Post

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara