Beč: Austrijska potpora što bržem pristupu Hrvatske EU

VELIKA austrijska potpora početku pregovora Hrvatske s EU te što brži pristup u punopravno članstvo Unije kao i daljnje jačanje gospodarske suradnje Austrije i Hrvatske, bile su teme razgovora ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića i njegovog austrijskog resornog kolege Martina Bartensteina u utorak u Beču.

"S Hrvatskom imamo izvanredno partnerstvo" rekao je ministar Bartenstein izrazivši nadu da će Hrvatska početkom 2005. početi pregovore s EU, a to Austrija snažno podupire kao i što brži pristup u punopravno članstvo zajedno s Bugarskom i Rumunjskom 2007. godine.

Dodao je da je Hrvatska jedna od najvažnijih trgovačkih partnera Austrije i da ne isključuje da se ostvari robna razmjena u 2004. godini od dvije milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jedva da postoje područja za koja austrijski investitori nemaju interesa za ulaganja od turizma, financijskog sektora, banaka do industrije, trgovine, telekomunikacija itd. U gospodarskom smislu suradnja između dviju država je m bez ikakvih problema i vrlo, vrlo dobra", rekao je Bartenstein.

Suglasivši se sa svojim austrijskim kolegom ministar Vukelić je naglasio da su u razgovoru potvrđeni odlični hrvatsko-austrijski gospodarski odnosi te da ga posebno veseli što postoji interes i volja austrijskih gospodarstvenika i poduzetnika za daljnja ulaganja u Hrvatskoj, u turizmu, poljoprivredi, industriji. To su područja od posebnog značaja jer ti sektori u proteklih deset godina nisu doživjeli veća ulaganja.

Ocjenivši posjet Austriji uspješnim ministar Vukelić je zaključio da će gospodarska manifestacija Hrvatski dan i razgovori s domaćinima biti novi doprinos sljedećim konkretnim programima i projektima austrijskih poduzetnika za daljnja ulaganja i daljnji rast hrvatsko-austrijske robne razmjene.

Ministar Vukelić je u utorak u Beču na Hrvatskom danu predstavio gospodarski program Vlade, razgovarao je i s predsjednikom Austrijske savezne gospodarske komore Christophom Leitlom i dao intervju za austrijski dnevni list Der Standard.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara