BEČ: EL BARADEI POZVAO IRAN NA PUNU SURADNJU

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei pozvao je u ponedjeljak u Beču Iran na punu suradnju s tom agencijom. L"Ostvaren je određeni pomak u ispitivanju iranskog nuklearnog programa, no istraga još ni izdaleka nije završena", rekao je na konferenciji za novinstvo El Baradei, nakon što je u ponedjeljak Vijeće guvernera ove agencije počelo višednevni sastanak Vijeća guvernera o iranskoj suradnji.

On je pozvao Islamsku Republiku Iran da u tom "osjetljivom pitanju" nastavi punu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Od Irana se očekuje da bude uvjerljiv u ostvarivanju mjera povjerenja te da se otvorena pitanja razjasne", rekao je El Baradei dodajući da je Iran dužan držati se obveza i sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NTPO) kao i sve druge zemlje potpisnice tog sporazuma. U protivnom Teheranu bi se moglo zaprijetiti mogućim sankcijama Vijeća sigurnosti.

Iran surađuje s Agencijom ali postoje područja u kojima se zahtijeva još bolja tj. potpuna suradnja, posebice glede programa i aktivnosti oko obogaćenog urana koji se može koristiti u različite svrhe pa i vojne, oko čega se Iran već neko vrijeme sumnjiči.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da bi Iranu mogao biti dan zadnji rok, do sljedećeg sastanka Vijeća guvernera u studenome, za ispunjenje obveza.

(Hina) xspđ ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara