Beč: Izvješće o trgovini ljudima

TRGOVINA ljudima na području jugoistočne Europe u porastu je unatoč naporima vlada, policije i humanitarnih udruga, navodi se u izvješću agencija UNa i OESS-a "Trgovina ljudima u jugoistočnoj Europi" predstavljenog u četvrtak u Beču.

Izvješće je sačinjeno na temelju prikupljanja podataka u Albaniji, BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumunjskoj, Srbiji i Crnoj Gori te na Kosovu u razdoblju između studenog 2002. i travnja i svibnja 2003. To izvješće izradili su UNICEF i njegov Fond za djecu (UNHOCHR), OESS-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) zajedno s Paktom o stabilnosti.

Stanje u državama jugoistočne Europe glede trgovine ljudi popravlja se stvaranjem institucionalnih struktura i mjera, ali se ne može reći da se problem trgovine ljudima smanjuje, rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare u Beču voditeljica Stola za sprječavanje trgovine ljudima Pakta o stabilnosti Helga Konrad.

Autorica izvješća i posebna izvjestiteljica UNICEF-a te OESS-ovog ODIHR (Ureda za demokratske institucije i ljudska prava) Barbara Limanowska, izjavila je nakon konferencije za novinare da je u Hrvatskoj napravljen veliki pomak ne samo u sprječavanju trgovine ljudima, nego u ozbiljnom pristupu Vlade RH u pripremi strukturnih mjera u slučaju ako bi se taj problem povećao. "Ono što je jako važno istaknuti iz perspektive Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava je da se u Hrvatskoj takav rad temelji na poštivanju ljudskih prava, što znači ne samo da Hrvatska poduzima ozbiljne mjere u suzbijanju problema, nego poštivanjem ljudskih prava pomaže u zaštiti takvim osobama", rekla je Limanowska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izvješće koje je danas objavljeno rezultat je velikog zajedničkog napora dviju organizacija iz sustava UN-a te OESS-a kao regionalne organizacije da se bolje rasvijetli taj problem", rekao je veleposlanik RH pri OESS-u Vladimir Matek. "Naravno da bismo bili puno zadovoljniji da je izvješće obradilo ne samo države jugoistočne Europe nego i sve zemlje članice OESS-a, jer bi se tek tada stvorila prava slika povezanosti između ponude i potražnje", dodao je on. Izrazio je nadu da će odluke o jačanju borbe protiv trgovine ljudima usvojene nedavno na Ministarskoj konferenciji OESS-a u Mastrichtu ubuduće omogućiti i takav nediskriminatorni pristup.

"Kada je riječ o izvješću ono nedvojbeno pokazuje da je RH na području borbe protiv trgovine ljudima učinila više od drugih zemalja koje su također obuhvaćene izvješćem. Hrvatskoj se stoga ne upućuju veće zamjerke, a preporuke koje se daju pretežno se odnose na potrebu daljnjeg jačanja preventive, kako bi spremno odgovorile na izazove koje mogu donijeti geografski faktor jer je naša zemlja na putovima trgovine ljudima u Europi", zaključio je veleposlanik Matek na Stalnom vijeću OESS-a u Beču.

U izvješću se upozorava na slabe mjere kažnjavanja počinitelja kaznenih djela na području trgovine ljudima, ali i na to da se kriminalci brzo prilagođavaju zaprekama koje pred njih postavljaju policijske službe.

(Hina) spoš sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara