Beč: Kandidati uoči predsjedničkh izbora u Austriji i dalje izjednačeni

IZGLEDI dvaju kandidata na predsjedničkim izborima u Austriji u nedjelju i dalje su vrlo izjednačeni pa je, prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja objavljenim u petak, vrlo teško prognozirati tko će zamijeniti Thomasa Klestila na mjestu austrijskog predsjednika Benita FerreroWaldner ili Heinz Fischer.

Dvoje kandidata dolaze iz dviju najjačih austrijskih stranaka: aktualna austrijska ministrica vanjskih poslova Ferrero-Waldner iz vladajuće Pučke stranke (OeVP), a trenutačni zamjenik predsjednika austrijskog parlamenta iz najjače austrijske oporbene Socijaldemokratske stranke (SPOe) Heinz Fischer.

Jedan od njih zamijenit će u Hofburgu predsjednika Klestila koji se nakon dva šestogodišnja mandata više nije imao pravo natjecati.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, instituti bliski Narodnoj stranci objavljuju kako je u maloj prednosti Benita Ferrero Waldner i obrnuto, instituti bliski Socijaldemokratima govore o prednosti Heinza Fischera.

Primjerice "Market institut" u Linzu objavio je da su ispitivanja javnog mnijenja posljednjih tjedana pokazala samo jedanput prednost za Ferrero Waldner, a da je posljednji tjedan u maloj prednosti Fischer, 34 posto u odnosu na 31 posto koliko dobiva Fererro-Waldner, prenosi u petak austrijski dnevni list "Der Standard". List objavljuje i svoja ispitivanja javnog mnijenja prema kojima bi, po kategorijama stanovništva, 34 posto muškaraca glasovalo za Fischera u odnosu na 27 posto muškaraca za Ferrero, a 31 prema 28 posto žena za Ferrero Waldner u odnosu na Fischera. Prema starosnoj dobi, od 15 do 29 godina 30 posto bi glasovalo za Ferrero Waldner, a 28 posto za Fishera, od 30-50 godina izjednačeni je broj glasova - 29 posto, a starije osobe 36 posto glasova dali bi Fischeru, a 28 posto Fererro Waldner.

Također se navodi da će odaziv birača na predsjedničkim izborima biti oko 79 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboje kandidata svoju kampanju temeljili su na vlastitim ličnostima i osobnim postignućima a manje na političkom programu, ističu analitičari. Fischer se oslanja na dugogodišnje iskustvo u parlamentu gdje je ugled stekao svojom objektivnošću, dok se Ferrero Waldner poziva na njezine zasluge u ukidanju diplomatskih sankcija koje je EU nametnula Austriji nakon što je u Vladu bila ušla Slobodarska stranka (FPOe).

Fischeru se predbacuje da je previše "usidren" u Socijaldemokratsku stranku što on , kako je rekao, "ne poriče niti će poreći jer se osjeća vrlo povezan s vrijednostima socijaldemokracije", no kako je obećao, bude li predsjednika biti će "korektan i objektivan".

Beniti Ferrero Waldner predbacuje se da ovisi o austrijskom kancelaru koji ju je postavio za šeficu austrijske diplomacije te da je rekla ako bude izabrana za predsjednicu da će 70 posto vremena provoditi u inozemstvu. Ona želi u Hofburg unijeti "svježi zrak", iskoristiti iskustva koje je stekla u gospodarstvu, diplomaciji i kao ministrica vanjskih poslova te ojačati kontakte sa stranim državnicima i ugled Austrije u svijetu.

Da li će na čelu Austrije u idućih šest godina biti predsjednica Benita Ferrero Waldner ili predsjednik Heinz Fischer odlučit će šest milijuna austrijskih birača na predsjedničkim izborima 25. travnja.

(Hina) xspđ ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara