BEČ: ODRŽAN 56. BAL GRADIŠĆANSKIH HRVATA

U organizaciji Hrvatskog gradišćanskog kulturnog društva u Beču (HGKD) u hotelu Schoenbrunn u subotu navečer održan je 56. ´Bal gradišćanskih Hrvata´.

Ta tradicionalna svečanost počela je spletom starih hrvatskih pjesama i plesova u izvedbi kulturno-umjetničkog društva ´Tamburica uzlop´ (Gornje Gradišće).

´Tradiciju njegovanja narodne vlastitosti, jezika i običaja, gradišćanski Hrvati očuvali su stoljećima i s ponosom ih predstavljaju´, rekao je prigodom otvaranja bala predsjednik HGKD Štefan Pauer naglasivši da je ove godine bal okupio Hrvate iz šest srednjoeuropskih država - Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Češke i Slovačke.

´Bal je neizostavni dio bečke kulture, poseban je događaj za sve Hrvate u Beču, jedna je od najznačajnijih manifestacija narodne skupine koja je uspjela sačuvati narodni identitet u Austriji, a istodobno poprimiti sve europske navike´, rekao je veleposlanik RH u Austriji Dražen Vukov Colić. Izrazio je zadovoljstvo što su na balu sudjelovali predstavnici udruga Hrvata iz šest srednjoeuropskih država zajedno s iseljenom Hrvatskom iz Beča i Gradišća, tako da su Hrvati sve više zajedno u Beču.

Zastupnica Stranke zelenih u austrijskom Saveznom parlamentu Tereziju Stojšić, izjavila je da ´balu posebnu čar daje svake godine izvedba autentičnih plesova i pjesama ozračja i okružja gdje žive gradišćanski Hrvati´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na balu su bili i zastupnici u Zemaljskom saboru Gradišća (Landestag) Niki Berlaković (OEVP), Norbert Darabos (SPOe) i Joško Vlašić (Stranka zelenih).

Bogatstvo i raznolikost hrvatske glazbe i običaja je posebnost koji razlikuju gradišćanski od stotinu drugih balova u Beču. Naime, u gradu valcera od početka godine do fašničkog utorka na programu je više od 300 balova.

Carski bal početkom godine u dvorcu Hofburg samo je najava te bogate tradicije, vrhunac balova je ´Bal u Bečkoj državnoj operi - OPERNBALL´ (održat će se 27. veljače). Uobičajeno okuplja austrijske državne čelnike i njihove goste iz inozemstva te moćne i bogate. Njegova popratna redovita pojava su i velike demonstracije pred bečkom operom. Više od tisuću pripadnika osiguranja bit će angažirano te večeri oko bečke opere, saznaje se u sjedištu bečke policije.

Naglašava se da se već duže protivnici bala iz ´bečke anarho-scene´ zajedno s kolegama iz Njemačke dogovaraju preko Interneta o velikim demonstracijama protiv bala u Bečkoj državnoj operi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara