Beč: OESS o izborima u Hrvatskoj

Predstavnici EU u četvrtak su, na početku zasjedanja Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču, čestitali Hrvatskoj na načinu odvijanja izbora 23. studenoga.

Toj ocjeni pridružili su se i svi međunarodni promatrači a posebno promatračka skupina iz Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Na skupu je citirana i izjava visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane da odvijanje izbora potvrđuje pomak koji je Hrvatska proteklih godina napravila na putu ostvarivanja europskih standarda.

Izraženo je očekivanje da će stranke koje sada pregovaraju o sastavu nove vlade imati na umu te iste vrijednosti i da će hrvatske vlasti uzeti u obzir i neke preporuke koje su promatrači ODIHR-a dali nakon ovih izbora. Naglašena je važnost koja se daje punoj suradnji Hrvatske sa Sudom u Den Haagu (ICTY). Također je izražena želja da Hrvatska u suradnji s međunarodnom zajednicom, posebno OESS-om i njegovom misijom u Zagrebu, nastavi putem reformi, regionalne suradnje i pomirbe.

Predstavnici EU, SAD i Ruske Federacije te susjedne Srbije i Crne Gore čestitali su na načinu kako su provedeni izbori istaknuvši da to potvrđuje zrelost hrvatske političke scene i hrvatske demokracije. Stalni predstavnik Srbije i Crne Gore pri OESS-u izrazio je posebno zadovoljstvo što su ovaj put mogli glasovati i birači koji žive u SCG, ističući to kao primjer bitnog poboljšanja dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Stalni predstavnik RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanik Vladimir Matek zahvalio je na izrečenim čestitkama i pohvalama istaknuvši kako iskazana zrelost političke Hrvatske nedvojbeno potvrđuje želju Hrvatske da se što prije ostvare njezine euroatlantske ambicije. "Nema ni najmanje dvojbe da je to jedan od pozitivnih elemenata koji će bitno utjecati na političku scenu i položaj RH u budućnosti. U svakom slučaju od Hrvatske se i dalje očekuje da ostvaruje započete reforme kako bi mogla svoje ambicije u euroatlantske integracije što brže ostvariti", zaključio je veleposlanik Matek.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Matek zahvalio se i promatračima ODIHR-a na vrlo objektivnom izvještavanju.

(Hina) spđ sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara