Beč: Otto von Habsburg podržao približavanje Hrvatske EU

PREDSJEDNIK Paneuropske unije Otto von Habsburg podržao je u Beču približavanje Hrvatske Europskoj uniji, ustvrdivši da "Hrvatska mora 2007. postati sastavnim dijelom Unije".

"Za nas mora biti velika obveza učiniti sve da Hrvatska što prije postane punopravnom članicom", kazao je von Habsburg na predavanju pod naslovom: "Proširenje EU važan korak ka Paneuropi", koje je održao na poziv Međunarodnog gospodarskog kluba u Austrijskoj gospodarskoj komori u Beču.

Glede proširenja EU napravljeni su veliki pomaci, ali na tom putu ne smije se nikako stati, rekao je von Habsburg.

Ima područja koja su apsolutno europska, ali još nisu dio EU. Radi se u prvom redu o Hrvatskoj, s kojom isprepletena i povezana cijela austrijska povijest, naglasio je von Habsburg, istaknuvši da je besmislica kada se u europskim krugovima govori o zapadnom Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Za Hrvatsku je odlučujuće da postane članica EU 2007., ali i za nas još više Europa bez Hrvatske nije Europa. Tragovi austrijsko-hrvatske povijesne povezanosti, tj. europske povezanosti, vide se u Hrvatskoj na svakom koraku. Hrvatska ima pravo postati punopravnom članicom EU, naša zadaća, obveza i odgovornost je zauzeti se da to što prije i ostvari", rekao je von Habsburg nakon predavanja u izjavi za Hinu.

Otto von Habsburg podsjetio je i na povijesne okolnosti.

"Hrvati su se suprotstavili turskoj sili i na taj način imali odlučujuću ulogu u obrani Beča od turske najezde. Da nije bilo hrabrih Hrvata što se moglo dogoditi? I kako su se okolnosti mogle razviti?", zapitao se ugledni europski političar koji je bio 20 godina europski parlamentarac.

Naravno da Rumunjska i Bugarska trebaju postati dio EU, ali mora nam biti posebno stalo do Hrvatske i njene budućnosti u ujedinjenoj Europi, zaključio je von Habsburg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara