Beč: Placido Domingo nastupio kao dirigent

U BEČKOJ Državnoj operi (Staatsoper) sinoć je nastupio ugledni svjetski tenor Placido Domingo, ali ne kao pjevač, nego za dirigentskim pultom Puccinijeve opere "La Boheme".

"Jednog kišnog dana dospjela mi je u ruke knjiga priča Henrija Murgera koju dotad nisam čitao i kao bljesak me opčinila", pisao je 1893. Giacomo Puccini. Odmah je odlučio napisati operu koja je postigla svjetski uspjeh.

Priča o ljubavi na smrt bolesne švelje Mimi (Elena Kelessidi) i siromašnog pjesnika Rodolfa (Ramona Vargas) potresa ljude danas kao i nekad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Puccini je tu ljubav, kao i boemski pariški život četiri siromašna prijatelja - uz Rodolfa, slikara Marcella, glazbenika Schaunarda, filozofa Colline i njihove prijateljice Musette, obogatio prekrasnim melodijama.

U ulozi Mimi prvi se put sinoć bečkoj opernoj publici predstavila u Kazashstanu rođena sopranistica Elena Kelessidi. Ona je 1996. uspješno debitirala kao Violetta u Traviati u Royal Opera House Covent Garden i od tada je stalna gošća opernih kuća od Berlina, Pariza i Londona do Rio de Janieira.

Dugotrajan pljesak prepune dvorane bio je upućen cijelom ansamblu, ali ponajprije zvijezdi večeri Placidu Domingu. Domingo je dirigiranje završio prije studija pjevanja. Danas vodi operne kuće u Los Angelesu i Washingtonu, a kao dirigent u La Boheme nastupit će i 13. lipnja u Beču.

Državna bečka opera ovogodišnju će opernu sezonu prije ljetnog predaha završiti operom Carmen Georgesa Bizeta, 30. lipnja. Ulogu Carmen tumačit će operna diva Agnes Baltsa, a za dirigentskim pultom nastupit će hrvatski dirigent Vjekoslav Šutej koji je i inače gostujući dirigent bečke Državne opere.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara