Beč: Počela konferencija "Otvorenog neba"

Pod okriljem OESSa u Beču je u ponedjeljak počela trodnevna Pregledna konferencija o provedbi "Sporazuma otvorenog neba" (Treaty on Open Skies), čija je svrha ojačati sposobnost zemalja kako bi se spriječili sukobi, omogućilo rješavanje kriza i osigurala izgradnja povjerenja i sigurnosti.

Otvarajući konferenciju njemački veleposlanik pri OESS-u Doeter Boden naglasio je važnost održavanja tog međunarodnog skupa i provedbu Sporazuma te pozvao članice OESS-a koje mu još nisu pristupile da postanu njegove članice.

U raspravi je istaknuta posebna uloga Sporazuma u izgradnji povjerenja i sigurnosti kao i mogućnost korištenja režima Sporazuma "Otvorenog neba" u slučaju sprječavanja kriza te u ekološke svrhe.

Pozdravljeno je i šest novih članica - Švedska, Finska, Litva, BiH, Slovenija te Republika Hrvatska kao najmlađa potpisnica tog Sporazuma, koja je postala njegova članica 1.1.2005.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sporazum "Otvorenog neba" potpisan je godine 1992. u Helsinkiju, a smisao mu je obavljanje promatračkh letova država potpisnica nad teritorijem drugih zemalja potpisnica. Sporazum pridonosi sigurnosti svih njegovih potpisnica, određuje godišnje stope preleta nadzornog zrakoplovstva opskrbljenog kamerama i infracrvenim preglednim sustavom i radarima.

U radu konferencije sudjeluje oko 150 sudionika iz 32 države kao i zemalja promatrača iz Europe, Azije i mediteranskih država.

U šesteročlanom izaslanstvu RH, kojeg vodi veleposlanik RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek, su i stručnjaci iz Ministarstva obrane RH, brigadir Mladen Nakić, načelnik Hrvatskog verifikacijskog središta, zatim satnik Stjepan Saša Pejić, voditelj Odsjeka za Sporazum Otvorenog neba u Hrvatskom verifikacijskom središtu, te narednik Dražen Vađunec i drugi.

(Hina) xspđ ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara