Beč: Prihvaćen nacrt konvencije UN protiv korupcije

PRIHVAĆANJEM teksta nacrta Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije u Beču je u srijedu poslijepodne završeno sedmo zasjedanje ad hoc Odbora za pregovore o tekstu tog međunarodnog dokumenta.

Usvojeni tekst poslat će se Općoj skupštini UN na usvajanje.

Oko 135 izaslanstava država članica UN-a uspjelo je sastaviti dokument koji će postati glavni pravni međunarodni instrument u suzbijanju korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je rečeno da tekst nije u pravnom smislu savršen ali je jasna poruka državama da svojim zakonodavstvima spriječavaju korupciju, osiguraju progon počinitelja, razvijaju međunarodnu suradnju u sprečavanju korupcije i kažnjavanju počinitelja kaznenih djela.

Nakon dvogodišnjih bečkih pregovora, Konvenciju treba prihvatiti Glavna skupština UN-a, a na ministarskoj konferenciji u Meksiku od 9. do 12. prosinca ove godine treba početi njezino potpisivanje.

Voditelj hrvatskog izaslanstva na tom skupu, predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske Željko Horvatić rekao je kako "obveze iz Konvencije za RH neće predstavljati veliki problem, jer je hrvatski pravni sustav već u velikoj mjeri anticipirao ono što Konvencija propisuje".

Dodao je da hrvatsko izaslanstvo u protekle dvije godine bilo vrlo aktivno u oblikovanju teksta nacrta Konvencije, te s prijedlozima uz potporu drugih izaslanstva pridonijelo njezinoj kvaliteti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara