Becherel: Grad knjige i rasadnik knjižara

SREDNJOKVJEKOVNI bretonski gradić Becherel, nekad poznat po trgovini lanom i konopljom, postao je slavan i po tome što je 1989. godine postao prvi grad knjiga u Francuskoj, treći u Europi.

Danas općina broji 18 knjižara na 600 stanovnika, dok je prije samo 15 godina to bio gradić u nestajanju, čije su se trgovine i tvrtke zatvarale jedna za drugom, priča Catherine Guerin, jedna od začetnica projeka ´Becherel - grad knjige´.

Glavna ideja bila je stvoriti gospodarski subjekt u ruralnom okruženju, koji bi udružio gospodarstvo i kulturu pod sloganom ´živjeti i raditi na selu´, objašnjava Guerin.

Nakon posjeta belgijskom gradu Reduu, gradu knjige u kojem je na manje od 300 stanovnika 20 knjižara, na Uskrs 1989. u Becherelu je organizran prvi sajam knjiga.

Danas su knjižare, knjigovežnice, umjetnici i umjetnički obrti smješteni u buržujskim kućama iz 17. i 18. stoljeća u središtu gradića Becherela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka knjižara - otvorena čitave godine, a preko zime vikendom -specijalizirana je za određeno područje. No svi su jednako uključeni u događaj godine: sajam knjige, organiziran na Uskrs, koji je prošle godine posjetilo 8000 osoba.

Ove će godine tema sajma biti ´knjiga od A do Ž´ i obrtnici u Becherelu pokazivat će kako nastaje kniga, uz sudjelovanje publike.

Ovakva koncentracija knjižara nudi široku lepezu vještina, što je od posebne koristi mladim knjižarima koji tek ulaze u posao.

U Becherelu vlada posebno pozitivno ozračje, no treba naglasiti da prodaja knjiga nadilazi zidine grada jer gotovo 20 posto poslovanja knjižara iz Becherela predstavlja trgovina knjiga putem Interneta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara