Beecroft: BiH ne može u NATO i Europu dok su ratni zločinci na slobodi

VODITELJ misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Robert Beecroft izjavio je u srijedu u Sarajevu kako ta zemlja ne može očekivati približavanje NATO-u i Europskoj uniji sve dok se najtraženiji optuženici za ratne zločine poput Radovana Karadžića nalaze na slobodi.

Ovaj američki diplomat, koji je na različitim dužnostima u BiH proveo gotovo osam godina i uskoro je trajno napušta, kazao je na oproštajnoj konferenciji za novinstvo kako niti jedna zapadna vlada ne bi mogla pružiti uvjerljivo objašnjenje za eventualni prijem BiH u program "Partnerstvo za mir", dok istodobno ne ispunjava svoje obveze prema Haaškom tribunalu.

"To jest poraz za ovu zemlju no on nije nepopravljiv", kazao je Beecroft istaknuvši kako je sada na vlastima BiH da ozbiljno shvate svoje obveze i do 2006. godine poduzmu mjere i reforme nužne za dalje približavanje euro-atlantskim integracijama.

Beecroft je, međutim, potvrdio kako dio odgovornosti za činjenicu da su najtraženiji haaški bjegunci i danas na slobodi snosi i međunarodna zajednica.

Pogreška je, po njegovim riječima, načinjena 1996. godine kada se točno znalo gdje je i što radi Karadžić.

"Znali smo i tada tko je on. Tragedija je da ga tada nismo priveli", kazao je Beecroft.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara