BELFAST: BLAIR I AHERN DALI ROK ZA SPAŠAVANJE MIROVNOG SPORAZUMA

Britanski i irski premijeri su dali rok do 3. ožujka sjevernoirskim strankama da nađu formulu sporazuma koji bi omogućio spašavanaje mirovnog procesa obnovom vlade Sjeverne Irske.

Tony Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern su izjavili u srijedu navečer, nakon pet sati pregovora s katoličkim i protestantskim potpisnicima sporazuma od travnja 1998. da će se ponovno sastati za tri tjedna da proglase eventualni sporazum između stranaka.

´Odredili smo datum 3. ožujka i nadamo se da će do tada stranke postići sporazum o putu koji treba slijediti´ za pokretanje mirovnog sporazuma u cjelosti, rekao je Blair.

Blair i Ahern su u srijedu krenuli u pregovore kako pokušali dobiti jamstava Sinn Feina da je njegovo vojno krilo IRA spremno obvezati se na proces nepovratnog raspuštanja svojih pripadnika.

Čim su stigli u dvorac Hillsborough Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern prvo su uskladili zajedničku strategiju, jedan sat prije susreta s katoličkim i protestantskim potpisnicima mirovnog sporazuma iz travnja 1998.

´Taj susret će nam pokazati da li ljudi ozbiljno razmatraju napredovanja u predviđenim rokovima´, ocijenio je prije početka pregovora glasnogovornik Tonyja Blaira dodavši da London i Dublin neće oklijevati u pogledu ´ulaganja vremena i napora´ u spašavanje mirovnih sporazuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara