Belgija izručila osumnjičenika za bombaški napad u Madridu

Belgija je u petak izručila Marokanca Youssefa Belhadja Španjolskoj koja ga traži radi upletenosti u terorističke atentate u Madridu u kojima je 11. ožujka 2004. život izgubila 191 osoba.

Belgijski vrhovni prizivni sud prošlog je mjeseca odobrio izručenje Youssefa Belhadja, rođenog u Maroku, za kojeg se sumnja da je glasnogovornik terorističke mreže Al Qaide.

Belhadj je nakon madridskih napada na video snimci prihvatio odgovornost za postavljanje bombe u vlaku, a istraga je dovela do informacija koje su upućivale da bi on mogao biti "Abu Dujan", glasnogovornik Al Qaide u Europi.

Nastanjen u Belgiji, Belhadj je prvi put bio uhićen u ožujku 2004., zatim oslobođen te opet uhićen početkom veljače.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova u petak je priopćilo da je u okviru istrage o terorističkom napadu u Madridu uhićeno 12 osoba osumnjičenih za veze s islamskim ekstremistima, od kojih je četvoro povezano s Belhadjom. Među njima je šest Marokanaca, trojica Sirijaca, te po jedan Egipćanin, Palestinac i Alžirac, priopćilo je ministarstvo.

U Španjolskoj je od ožujka 2004., uhićeno više od 100 osoba u sklopu istrage o napadima 11. ožujka no mnogi su oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

(Hina) xakoz yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara