BELGIJA OMOGUĆILA PRAVOSUDNU ISTRAGU PROTIV IZRAELSKOG GENERALA

Sud u Bruxellesu u utorak je omogućio otvaranje pravosudne istrage o navodnoj umiješanosti izraelskog generala Amosa Yarona u pokolj Palestinaca u Libanonu 1982.

Prizivni sud odlučio je da je tužba skupine Palestinaca protiv bivšeg izraelskog časnika Yarona prihvatljiva prema kontroverznom belgijskom zakonu o zaštiti ljudskih prava. Ta je tužba izuzeta iz zamrznutog sudskog postupka protiv izraelskog premijera Ariela Sharona.

Istraga o pokolju koji su u logorima Sabri i Šatili počinile paravojne snage libanonskih kršćana, koje su štitili Izraelci, sad se može nastaviti, iako bi Belgija, smatraju analitičari, mogla slučaj prepustiti Izraelu ako želi izbjeći novu diplomatsku krizu s tom zemljom.

Izrael od belgijske vlade želi da "okonča" postupak povodom žalbe protiv Yarona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je danas u rukama belgijske vlade, glede zakona od 23. travnja koji vladi omogućuje okončanje političkih postupaka", izjavio je savjetnik u izraelskom veleposlanstvu u Bruxellesu.

"Od belgijske vlade očekujemo da tu stvar riješi diplomatskim putem, sukladno zakonu na snazi", dodao je, procjenjujući da bi trebalo "razmjerno brzo" djelovati kako taj postupak ne bi "ozbiljnije narušio odnose između dviju zemalja".

Tužbu protiv Ariela Sharona i Amosa Yarona u lipnju 2001. podigla su 23 preživjela nakon pokolja u kojem je u izbjegličkim logorima Sabri i Šatili kod Bejruta ubijeno oko tisuću Palestinaca. Sharon, protiv kojega je u međuvremenu postupak zamrznut zato što ne stanuje u Belgiji, 1982. je bio izraelski ministar obrane, a Yaron, današnji generalni direktor izraelskog ministarstva obrane, tad je bio zadužen za sektor Bejrut. Tužba protiv njega izuzeta je iz zamrznutog postupka i sud je u utorak odlučio da nije važna činjenica što ne stanuje u Belgiji.

Postupak je moguć prema belgijskom zakonu o tzv. "univerzalnoj nadležnosti" koji omogućuje da belgijski sudovi vode postupke u pitanjima ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida bez obzira na kojem su dijelu svijeta oni počinjeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara