Ben Alijeva obitelj u Kanadi ima 20 milijuna dolara?

Foto: AFP

OBITELJ svrgnutog tuniskog diktatora Zine El Abidine Ben Alija u Kanadi kontrolira imovinu vrijednu 20 milijuna dolara, javlja Globe and Mail u svom subotnjem izdanju. Kako prenosi AFP, vlada u Tunisu već je ranije zatražila od Kanađana da zamrznu sredstva Ben Alijeve obitelji i da im izruče njegovog bogatog zeta Belhassena Trabelsija, koji je privatnim avionom otišao u Montreal 20. siječnja i zatražio azil.

No, Kanada nije udovoljila njihovom zahtjevu. Zamjenik komesara kanadske policije Bob Paulson izjavio je kako im Tunis nije pružio dovoljno dokaza za zamrzavanje imovine i Trabelsijevo izručenje. Veleposlanik Tunisa u Kanadi nakon toga je ponovio zahtjev za što bržim zamrzavanjem imovine, naglasivši da će članovi Ben Alijeve obitelji u protivnom pokupiti novac i nestati bez traga.

Preminuo svrgnuti tuniski predsjednik Ben Ali?

Svrgnuti predsjednik Tunisa Zine al-Abidine Ben Ali je, prema još nepotvrđenim informacijama koje su se proširile internetom, umro u Saudijskoj Arabiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Le Monde je ovoga tjedna prenio vijest o moždanom udaru bivšeg predsjednika Tunisa koji je tom državom vladao 23 godine. Navodno je bio hospitaliziran u bolnici u Jeddi gdje je zbog sigurnosnih razloga bio smješten pod lažnim imenom.

Pojedini francuski mediji izvještavaju da su u posljednjih nekoliko sati iz diplomatskih izvora potvrđene informacije o Ben Alijevoj smrti te o pregovorima kojima se pokušava urediti da ipak bude sahranjen u Tunisu. Naime, sadašnja tuniska vlada raspravlja o tome hoće li dopustiti njegovu sahranu na tuniskom teritoriju.

Umro sam u stranoj zemlji

Prema izvoru francuskog portala JSSNews, Ben Ali je preminuo u petak navečer u 22,30 sati po lokalnom vremenu, ali je zbog muslimanskog običaja da se pokojnika pokopa istoga dana kada umre, smrt proglašena nekoliko sati kasnije. Međutim, informaciju još nije potvrdio niti jedan od utjecajnijih inozemnih medija.

Podsjećamo, Ben Ali je 14. siječnja pobjegao u Saudijsku Arabiju, nakon što su mjesec dana prosvjednici na ulicama tražili njegovu ostavku. 35 dana nakon što je napustio Tunis, Ben Ali je navodno umro sam, bez ijednog člana obitelji. Kako su ovoga tjedna pisali francuski mediji, napustila ga je i supruga Leila Trablesi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara