Benito Mussolini kao James Bond: Talijanski diktator primao plaću od britanske tajne službe

Tekst: I.Kri.
Foto: Wikipedia

TALIJANSKI diktator Benito Mussolini počeo je svoju političku karijeru 1917. godine i uz pomoć plaće engleske tajne službe koja ga je regrutirala u svoje redove.

Mjesečna plaća tajnog agenta Mussolinija u MI5 bila je oko 100 funta tjedno. Dokumenti otkrivaju kako je 34-godišnji novinar Mussolini za Britance bio dobra investicija jer je objavljivao propagandne članke u kojima je pozivao da se Italija nastavi boriti uz svoje saveznike, piše Guardian. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaću trošio na ljubavnice

Povjesničar sa Cambridgea Peter Martland otkrio je ovaj još neistraženi dio biografije talijanskog diktatora, a tvrdi kako je Mussolini za svoje usluge prvu plaću dobio u jesen 1917. godine te ju je primao najmanje godinu dana.

Uz članke koji su veličali rat, Mussolini se angažirao i u sakupljanju i slanju ratnih veterana u razbijanje pacifističkih prosvjednika. "Posljednja stvar koju su željeli Britanci bili su pacifistički prosvjedi koji bi zaustavili proizvodnju u milanskim tvornicama", rekao je Martland te dodao kako to ne može dokazati, ali postoje naznake da je Mussolini dio plaće koristio za plaćanje svojih ljubavnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara