Benkovac: Picula razgovarao s doseljenim Hrvatima i srpskim povratnicima

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula razgovarao je danas u Benkovcu i na širem benkovačkom području s Hrvatima doseljenima iz BiH, zatim sa srpskim povratnicima, te s čelnicima gradske vlasti o procesu obnove i povratka.

Nakon sastanka s čelnicima Benkovca, zatvorenog za javnost, Picula je izjavio novinarima da proces obnove i povratka ima izravan utjecaj na normalizaciju ukupnih prilika u Hrvatskoj, ali i za kompletiranje slike o RH u međunarodnoj zajednici.

"Iskustvo obnove i povratka na ovom području pokazuje da to nisu statične kategorije, ali se događaju u ambijentu naslijeđa Domovinskog rata, pa ih s obzirom na to prate brojna nerazjašnjena pitanja", rekao je Picula.

Kazao je kako su Hrvati iz BiH tamo dobili priliku da započnu nov život tako da su uz pomoć države i lokalne vlasti dobili zemljište i građevni materijal za gradnju kuća. "Bez obzira na gorčinu koju u sebi nose, oni sada osjećaju optimizam i entuzijazam jer vide da se ovdje mogu udomiti", rekao je Picula.

Što se tiče populacije srpskih povratnika, ministar je rekao kako ona mora pronaći način da jača svoju poziciju ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je kako je u razgovoru sa srpskim povratnicima iz Biljana vidio da i oni žele biti sudionici normalizacije prilika i povrata imovine. "Ta je populacija opterećena onim što se dogodilo u Domovinskom ratu, no želi dati doprinos ukupnom povratku. Njih zanima preciznija vremenska perspektiva jer se žele vratiti u normalan život", rekao je Picula.

Po riječima ministra Picule, u procesu obnove Hrvatska sudjeluje sa 93 posto svojih sredstava, a samo 7 posto su strani izvori.

Predstavnik UNHCR-a Olusey Bajulaiye, koji je također prisutvovao razgovorima, rekao je kako se uvjerio u napore Vlade u pomaganju ljudima koji ovdje žele živjeti. "Kada doseljeni Hrvati iz BiH izgrade svoje kuće, pravim vlasnicima će osloboditi kuće u kojima sada žive, a UNHCR će poduzeti sve što je moguće da potakne taj proces", rekao je Bajulaiye.

Benkovački gradonačelnik Branko Kutija izjavio je da se benkovački kraj ni po čemu posebno ne izdvaja u odnosu na ostale sredine u Hrvatskoj koje su proživjele slično ratno iskustvo. "Svojim aktivnostima se trudimo da povratak, ma koliko bio težak i opterećen, bude moguć. Do kraja godine riješit ćemo probleme doseljenih Hrvata, a samim time omogućiti povrat imovine pravim vlasnicima", rekao je Kutija.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome "zna li da su upravo mještani Biljana najviše sudjelovali u ratnom zločinu u susjednoj Škabrnji", ministar Picula je rekao: "Ne bih htio vjerovati da sam danas razgovarao s ratnim zločincima. To bi me ponizilo kao čovjeka. Ne vjerujem u to, iako nisam posve siguran."

Picula je podsjetio da je taj kraj opterećen stradanjima i da za tu odgovornost moraju znati i s njome se nositi i Srbi i Hrvati. "U razgovoru sa Srbima iz Biljana rekao sam da Vlada ne želi nikoga diskriminirati kad je riječ o povratu imovine i obnovi, ali se zna tko je i od koga stradao", rekao je Picula.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara