Beograd: Deklaracija o teritorijalnoj nedjeljivosti Srbije i Kosova

VLADA Srbije usvojila je danas Prijedlog deklaracije o Kosovu i Metohiji, u kojem se kaže da se "državni suverenitet i teritorijalna nedjeljivost" Republike Srbije odnosi i na Kosovo, bez obzira na prijelaznu međunarodnu administraciju u toj pokrajini.

Prijedlog deklaracije bit će upućen na raspravu i usvajanje Skupštini Srbije za njeno prvo jesensko zasjedanje.

U Prijedlogu dokumenta se kaže da se "o statusu Kosova i Metohije ne može povesti rasprava dok se ne realiziraju sve odredbe Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno dok se ne ispune standardi multietničkog života, kako ga je definiralo Vijeće sigurnosti UN-a". Prije toga je, kako se navodi, potrebno provesti decentralizaciju u skladu s preporukama Vijeća Europe, te osigurati potpuno poštivanje Vojno-tehničkog sporazuma i Zajedničkog dokumenta o suradnji SRJ i UNMIK-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a bude potpuno ispunjena, kao i standardi koje je pred Kosovo postavio UNMIK, nadležne institucije Srbije će ovlastiti Koordinacijski centar za Kosovo Vlade Srbije da preko Kontakt grupe doprinese izradi platforme "bitne autonomije" Kosova "u okviru Republike Srbije kao članice državne zajednice Srbije i Crne Gore", navodi se u Prijedlogu deklaracije o Kosovu i Metohiji.

Jedan od zahtjeva u Prijedlogu deklaracije je i da nadležni organi u Srbiji podzumu mjere i inicijative radi zaštite srpske i drugih manjina na Kosovu, kao i "radi zaštite interesa Republike Srbije, pravnih osoba čiji je ona osnivač i drugih pravnih osoba i organizacija čija se imovinska i druga prava na Kosovu i Metohiji grubo uzurpiraju", a Prijedlog predviđa i ovlaštenje nadležnim organizacijama u Srbiji da, u suradnji s UNESCO-m i UNMIK-om "zaustave uništavanje kulturne baštine Srbije i Europe na Kosovu".

Danas usvojeni Prijedlog deklaracije izradila je radna grupa na osnovu prijedloga kabineta predsjednika Vlade Srbije Zorana Živkovića, smjernica Koordinacijskog centra za Kosovo Vlade Srbije, te Demokratske stranke Srbije bivšeg jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara