Beograd: Navijači skinuli grb i zastavu s hrvatske ambasade

Beograd: Navijači skinuli grb i zastavu s hrvatske ambasade

NAKON završetka finala europskog prvenstva u vaterpolu u Kranju između reprezentacija Srbije i Crne Gore i Hrvatske, nekoliko stotina navijača okupilo se u nedjelju navečer u Beogradu ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u središtu grada, u Ulici Kneza Miloša.

Navijači su u nedjelju navečer, nakon okupljanja u središtu grada, otišli pred zgradu hrvatskog Veleposlanstva, te usprkos kordonu policije uspjeli su ući u dvorište, popeti se na balkon zgrade i skinuti grb i hrvatsku zastavu, koju su kasnije i zapalili na Trgu Republike.

Policija je, prema nekim izvorima, upotrijebila suzavac kako bi rastjerala navijače, a sasvim je sigurno da su stradali prozori Veleposlanstva i okolnih zgrada.

U Novom Sadu izgrednici su polupali stakla na svim zgradama na središnjem novosadskom trgu, kao i na Gradskoj kući, demolirali su restoran "Mc Donalds" i zapalili štand predstojeće manifestacije "Exit". Novosadski "Dnevnik" navodi i da su izgrednici, "vidno alkoholizirani momci", ispisivali i grafite "Šljiva heroj" i "Šešelj bog".

Očekuje se da beogradska i novosadska policija tijekom dana obavijeste javnost o razmjerima divljanja izgrednika u tim gradovima.

Ministarstvo vanjskih poslova o neredima u Beogradu

Zgrada Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu bila je u nedjelju u večernjim satima poprište izgreda i napada izgrednika, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova.

Oko dvije tisuće osoba okupilo se ispred zgrade Veleposlanstva RH u Beogradu izvikujući pogrdne parole i nasrćući na zgradu Veleposlanstva, nastavlja se u priopćenju te dodaje da su na zgradi Veleposlanstva razbijena sva prozorska stakla na prednjoj i stražnjoj strani, a uništena su i rasvjetna tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrhunac ovoga nemilog incidenta dogodio se kada su se neke od osoba koje su razbijale stakla popele na balkon Veleposlanstva skinule zastavu Republike Hrvatske, uklonile jarbol za zastavu i na isto mjesto postavile zastavu Srbije i Crne Gore, stoji u priopćenju.

Nadležna tijela Srbije i Crne Gore nisu pravodobno i u potrebnoj mjeri reagirala i zaštitila diplomatski objekt što je dužnost svake države primateljice, ističe MVP.

"Začuđuje i neadekvatna sigurnosna procjena o riziku nakon vaterpolo utakmice i potrebe da se preventivno zaštiti diplomatski objekt", nastavlja se u priopćenju. U nedjelju su nakon finalne vaterpolo utakmice Europskog prvenstva u Kranju, između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, izbili neredi koje su započeli hrvatski navijači razočarani porazom.

Zbog svega što se događalo u Beogradu, u Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu odmah je pozvan veleposlanik Srbije i Crne Gore Milan Simurdić kojemu je uručena oštra prosvjedna nota uz zahtjev da se o nemilim događajima dadu točne informacije, provede istraga i nadoknadi šteta. Ministarstvo u svom priopćenju izražava čuđenje zbog "neadekvatne sigurnosne procjene o riziku nakon vaterpolo utakmice, a i u svjetlu nedavnih uhićenja osoba zbog počinjenih ratnih zločina u Republici Hrvatskoj te potrebe da se preventivno zaštiti objekt Veleposlanstva Republike Hrvatske".

Veleposlaniku Simurdiću ukazano je na to da ovakav težak incident nikako nije primjeren razini dosegnutih međusobnih odnosa i da pokazuje da u Srbiji i Crnoj Gori još uvijek nasilno djeluju oni koji ne žele potpunu normalizaciju međusobnih odnosa, kaže se na kraju priopćenja.

Beograd: Skidanje grba i zastave s veleposlanstva RH "vandalizam"

Pomoćnica ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Aleksandra Joksimović osudila je divljanje navijača u Beogradu i Novom Sadu, te skidanje grba i zastave sa zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu nazvala "vandalizmom".

Hrvatska i Srbija i Crna Gora u nedjelju su u Kranju odigrali vaterpolo utakmicu u finalu Europskog prvenstva. Nakon pobjede reprezentacije SiCG izbili su veliki neredi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara