Beograd obaviješten o optužnicama protiv Stanišića i Simatovića

VELEPOSLANSTVO Srbije i Crne Gore u Den Haagu u ponedjeljak je obaviješteno o optužnici Haaškog suda (ICTY) protiv bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti Jovice Stanišića i bivšeg prvog zapovjednika komandanta i osnivača Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, Franka Simatovića Frenkija, potvrdio je za televizijsku postaju B92 ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović.

Haaška optužnica protiv Stanišića i Simatovića trebala bi vlastima u Beogradu, kazao je Svilanović, stići u utorak redovnom zrakoplovnom linijom, te će postupak za izručenje početi odmah.

Stanišić i Simatović optuženi su za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj nasilno uklanjanje nesrba s velikih dijelova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te njihovo uključivanje u novu državu pod srpskom dominacijom tijekom ratova na području bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine.

Optužnica ih tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnih prava i običaja, nečovječno postupanje, deportacije, progone i ubojstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Televizija B92 je javila da je optužnica protiv Stanišića i Simatovića je potvrđena 1. svibnja, a potpisala ju je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte.

Stanišić i Simatović su trenutno u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, nakon što su sredinom ožujka uhićeni u okviru policijske akcije "Sablja" nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka.

Franko Simatović, osnivač "Crvenih beretki", bio je zapovjednik te formacije do 1996. godine, kad ga je naslijedio Milorad Luković Legija, odbjegli prvoosumnjičenik za atentat na Đinđića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara