Beograd: Rehn ponovno o važnosti suradnje s Haaškim sudom

JEDINA zapreka pozitivnoj ocjeni Studije o izvedivosti državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) jest suradnja s Haškim sudom, u čemu SCG mora učiniti "značajne, a ne samo minimalne pomake prema punoj suradnji", izjavio je u Beogradu europski povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn.

"Lopta je sada u vašem dvorištu. Znam da je to osjetljivo i teško pitanje za SCG, ali to je problem koji je u rukama Vijeća ministara SCG. Oni su jedini kompetentni da nešto učine i apeliram na njih da što prije dokažu kako mogu napraviti značajan napredak u punoj suradnji s Haaškim sudom", kazao je Rehn u utorak nakon susreta s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem.

Drašković je izjavio da se "nada da će u idućih nekoliko dana vlada Srbije, premijer Vojislav Koštunica i svi politički čimbenici u zemlji pokazati maksimum odgovornosti pred narodom, državom i pred budućnošću i povući poteze koji moraju biti povučeni".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski povjerenik Rehn sastao se u Beogradu i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i potpredsjednikom vlade Srbije Miroslavom Labusom kojima je također rekao da je suradnja s Haaškim sudom nužna za daljnji napredak prema EU-u.

"Na građanima SCG je da odluče žele li se priključiti Europskoj uniji. Ispunjenje međunarodnih obveza, prije svega suradnje s Haaškim sudom, jest put udaljavanja od nacionalističke prošlosti ka europskoj budućnosti. Samo je jedan put ka EU, ne postoje prečice, a kad Srbija i Crna Gora dostignu standarde, učinit ću sve kako bi zemlja što prije počela pregovore o stabilizaciji i priključenju", kazao je Rehn nakon sastanka s predsjednikom Tadićem u ponedjeljak kasno navečer.

Europski povjerenik Olli Rehn tijekom utorka poslijepodne sastat će se u Beogradu i s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, srbijanskim i crnogorskim premijerima Vojislavom Koštunicom i Milom Đukanovićem, ministrom za ljudska i manjinska prava SCG Rasimom Ljajićem, te na kraju i s predsjednikom Državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara