Beograd: Usvojene izmjene zakona o suradnji s Haaškim sudom

SKUPŠTINA Srbije i Crne Gore usvojila je u ponedjeljak navečer, većinom glasova, izmjene Zakona o suradnji s Haaškim tribunalom.

Usvojenim izmjenama omogućeno je izručenje svih državljana Srbije i Crne Gore koji će u budućnosti biti optuženi pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. Naime, dosadašnji tekst toga zakona omogućavao je predaju samo onih osoba protiv kojih je optužnica podignuta do travnja prošle godine, kada je Zakon usvojen.

Također, izmjenama Zakona omogućeno je objema republičkim vladama, te savjetu ministara Srbije i Crne Gore da svjedoke, ali i optužene, oslobađaju čuvanja državne i vojne tajne, kao i da pravomoćno osuđeni pred Međunarodnim kaznenim sudom izdržavaju kaznu u Srbiji i Crnoj Gori.

Protiv izmjena toga zakona bili su radikali haaškog optuženika Vojislava Šešelja, zastupnici Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, kao i crnogorske oporbene stranke.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović u ponedjeljak je u skupštini SiCG ponovio da se može očekivati još nekoliko haških optužnica.

Predsjednik skupštine Dragoljub Mićunović raspravu o izmjenama Zakona zaključio je konstatacijom da se Srbija i Crna Gora - što je postalo svima jasno nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića - mora suočiti sa zločinom, jer se "ne danas više ne može reći da nije bilo Vukovara, Srebrenice, Bjeljine ili Osijeka". Odgovornost za zločine mora postojati "jer žrtve traže pravdu", kazao je Mićunović.

Mićunović je naglasio i da domaći sudovi dosad nisu bili u stanju suditi za ratne zločine počinjene u ratovima što ih je vodila Srbija i Crna Gora, te rekao da je Zakon trebalo izmijeniti.

Tome u prilog dovoljno govori činjenica da je u Srbiji jedan bivši predsjednik (Ivan Stambolić) prije nekoliko dana "izvađen iz krečane", a da su druga dvojica bivših predsjednika u Den Haagu (Slobodan Milošević i Milan Milutinović), da je jedan premijer ubijen (Zoran Đinđić), a jedan drugi je u Den Haagu (Nikola Šainović), te da su dvojica bivših ministra policije u Srbiji počinila samoubojstvo (Zoran Sokolović i Vlajko Stoiljković), rekao je Mićunović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara