Beogradska kriza: Nema saziva nove Skupštine do 14. srpnja

PREDSTAVNICI nove nacionalističke koalicije u Beogradu prosvjeduju zbog odluke v.d. gradonačelnika o zakazivanju novoizabrane Skupštine za 14. srpanj.

Zoran Alimpić, član Demokratske stranke koji zamjenjuje preminulog Nenada Bogdanovića, jučer je odlučio da će se Skupština - u kojoj većinu imaju predstavnici srpskih radikala (SRS), "narodnjaka" (DSS-NS) i socijalističkog bloka (SPS-PUPS-JS) - sastati tek 14. srpnja.

Odluka je došla samo dan nakon što su predstavnici SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS potpisali koalicijski sporazum temeljem kojeg bi novi beogradski gradonačelnik trebao postati Aleksandar Vučić.

Alimpić je svoju odluku obrazložio time da je krajnji zakonski rok za zakazivanje gradske skupštine 23. srpanj, odnosno da je na to imao diskrecijsko pravo. Dugi rok je, pak, objasnio potrebom "da se raščisti situacija na nacionalnoj razini", odnosno Srbija dobije odgovor na pitanje kakvu će imati vladu, od čega, po njegovom mišljenju ovisi i tko će imati vlast u Beogradu.

Predstavnici nacionalističkog bloka su, pak, takvu odluku nazvali "opstrukcijom", odnosno pokušajem Demokratske stranke da se izigra volja birača i "uvede diktatura".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi za B92 je Žarko Obradović, potpredsjednik SPS, zakazivanje sjednice 46 dana nakon izbora je nazvao "antidemokratskim potezom nervoznih ljudi" i sugerirao da je tako dugo razdoblje nužno "kako bi se prikrili tragovi raznih protuzakonitih radnji".

Dio promatrača u Srbiji vjeruje kako je priklanjanjem radikalima i "narodnjacima" u Beogradu blok oko SPS-a - a bez kojeg se ne može sastaviti nova većina u srpskom parlamentu - pokušao što je moguće više ojačati svoju pregovaračku poziciju prilikom razgovora o formiranju nove srpske vlade.

Danas će se ispred beogradske gradske vijećnice na tiskovnoj konferenciji javnosti obratiti gradonačelnički kandidat Aleksandar Vučić (SPS), dogradonačelnički kandidat Andreja Mladenović (DSS) i kandidat za predsjednika gradske skupštine Aleksandar Antić (SPS).

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara