Beogradski mediji o haškim upozorenjima Srbiji

BEOGRADSKI elektronski mediji u svojim izvješćima u srijedu kao glavnu temu imaju upozorenja Srbiji zbog neispunjavanja obveza prema Tribunalu za ratne zločine u Den Hagu te prenose priopćenje Ministarstva vanjskih poslova SCG u kojem se ističe kako se izvješća glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i predsjednika suda Theodora Merona Vijeću sugurnosti UN moraju shvatiti krajnje ozbiljno.

"Upućeno nam je upozorenje da međunarodne obveze prema sudu UN moramo bezuvjetno ispuniti", kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova SCG koje objavljuju beogradski elektronski mediji.

U priopćenju se dodaje kako će "svako odbijanje ili odugovlačenje biti isključivo na štetu državnih i nacionalnih interesa. Nadamo se da će poruku iz New Yorka odgovorno razumjeti ne samo nadležni državni organi nego i građani i mediji u Srbiji i Crnoj Gori".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetnik srbijanskog predsjednika Tadića za suradnju s ICTY-em, Jovan Simić, rekao je za beogradski radio B 92, kako je očekivao negativno izvješće Carle del Ponte, ali da je "iznenađen jer je, umjesto uopćene kritike, ona ukazala na premijera Srbije Vojislava Koštunicu i Vladu Srbije kao problem suradnje".

Simić smatra da će to "biti strašan politički pritisak na Koštunicu i na sve relevantne političke subjekte u zemlji". On ističe da se svi trebaju brinuti zbog izvješća u kojemu su se "po prvi put pojavila imena svih optuženih koje međunarodna zajednica traži".

Glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte i predsjednik tog suda Theodor Meron oštro su pred Vijećem sigurnosti UN kritizirali vlasti u Beogradu koje gotovo uopće ne surađuju s Tribunalom za ratne zločine u Den Haagu i ne isporučuju optužene.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara