Beogradski muftija traži zaštitu za islamske vjernike u Srbiji

BEOGRADSKI muftija Hamdija Jusufspahić zatražio je u četvrtak, nakon što su prosvjednici devastirali džamiju u Beogradu, a potpuno uništili džamiju u Nišu, od vlasti u Srbiji da zaštite sve pripadnike islamske vjeroispovijesti.

Beogradski muftija je novinarima, ispred demolirane Bajrakli džamije u Beogradu, kazao da "odgovornost za incidente snose oni koji ih nisu spriječili", te da mu se - osim mitropolita Amfilohija, koji je prošle noći pokušao spriječiti izgrednike - nitko drugi iz Srpske pravoslavne crkve još nije obratio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U četvrtak poslijepodne će se, inače, održati izvanredna sjednica Skupštine općine Stari grad, na koju su pozvani i predstavnici Islamske vjerske zajednice, SPC i policije Stari grad, a predsjednik Izvršnog odbora te beogradske općine Nebojša Bakarec, koji je prošle noći bio s muftijom Jusufspahićem ispred džamije, kazao je da će općinske vlasti učiniti sve da pomognu članovima islamske zajednice, kao i da se utvrde krivci za nerede prošle noći.

Incidente je osudila i beogradska vlada, kao i Izvršno vijeće Vojvodine, koje je uz osudu nasilja na Kosovu, u priopćenju osudilo i "političku zloupotrebu" nezadovoljstva zbog sukoba na Kosovu i "vandalske napade na vjerske objekte i legalne institucije vlasti, na pojedine pripadnike vjerskih i nacionalnih manjina, do kojih je došlo u nekim gradovima u Srbiji".

Patrijarh SPC Pavle u četvrtak je u beogradskoj Sabornoj crkvi služio molitvu za stradale na Kosovu, te poručio: "Čuvati se treba u ovom vremenu ikakve besmislene odmazde, kao što su nerazumni počeli činiti i u Nišu i ovdje. Imati u vidu da se branimo od zla i zločinaca, ali ne na neljudski način, ne na način na koji to zločinci čine."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara