BERLIN OČEKUJE NASTAVAK DOBRE SURADNJE S WASHINGTONOM

Njemačka vlada najavila je nastavak dobre suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama bez obzira na ishod tamošnjih predsjedničkih izbora.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) izjavio je da njemačka vlada "izvrsno surađuje sa svakom američkom vladom". To mišljenje dijeli i njemački kancelar Gerhard Schr?der, Socijaldemokratska stranka (SPD), koji je, kako je priopćio vladin glasnogovornik Bela Anda, u ovom trenutku odbio komentirati vjerojatnu pobjedu dosadašnjeg predsjednika Georga Busha.

Fischer smatra da međunarodna zajednica stoji pred velikim izazovima koje je moguće savladati jedino bliskom suradnjom SAD-a i Europske unije. SAD je i dalje najvažniji saveznik Berlina izvan granica EU-a, zaključio je Fischer.

Ministar unutarnjih poslova Otto Schily (SPD) takodjer ne dvoji oko uspješnog nastavka dobrih odnosa između Washingtona i Berlina te je ukazao na to da je stabilizacija stanja u Iraku "u obostranom interesu". Schily je također zaključio da su odnosi između kancelara Schr?dera i predsjednika Busha u zadnje vrijeme "osjetno poboljšani".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svezi s izglednom pobjednom dosadašnjeg predsjednika Georga Busha većina njemačkih političara izrazila je nadu da će američki predsjednik poraditi na poboljšanju transatlantskih odnosa.

Vanjskopolitički stručnjak oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU) Volker R?he izrazio je nadu da će Bush savladati razlike unutar vlastite nacije što je nužno za poboljšanje odnosa izmedju SAD-a i Europske unije.

Između Berlina i Washingtona je nakon napada SAD-a na Irak došlo do zahlađenja odnosa za koje promatrači procjenjuju da su na najnižoj razini od završetka Drugoga svjetskog rata.

(Hina)xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara